Chronische pijn in de rug (hernia of andere pijnen): hoe raak ik in slaap?

Chronische pijn in de rug (hernia of andere pijnen): hoe raak ik in slaap?

Een slechte nachtrust kan het probleem van pijn in de rug (hernia of geen hernia) nog verergeren, tijdig ingrijpen is daarom de boodschap

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die last hebben van pijn in de rug, pijn die vaak een chronisch karakter heeft. Vaak is er sprake van hernia, maar de pijn kan ook andere oorzaken hebben. Eén van de gevolgen van die pijn in de rug kan zijn dat de slaap moeilijk kan worden gevat, waardoor slapeloze nachten eerder regel dan uitzondering zijn. Een slechte nachtrust kan het probleem van pijn in de rug nog verergeren, tijdig ingrijpen is daarom de boodschap. Na een aantal slapeloze nachten kan iemand de wanhoop nabij zijn. We hebben echter goed nieuws voor hem of haar: mits de juiste behandeling is er een behoorlijke kans dat het probleem van pijn in de rug op een adequate manier kan aangepast worden.

Nochtans is slaap voor mensen met een pijnlijke rug zo mogelijk nog meer noodzakelijk dan voor zij die niet door deze kwaal geplaagd worden. Wie een nachtje lang heeft liggen woelen, zal zijn rug waarschijnlijk nog eens extra bezeerd hebben. Het gevolg is dat de patiënt geradbraakt aan de nieuwe dag moet beginnen. Pijn komt in golven, zelfs bij mensen met chronische pijn in de rug worden slechte periodes afgewisseld met minder slechte. De pijn stemt overeen met de normale cycli van lichte en diepe slaap en belet dat iemand uitgerust weer wakker wordt. Deze storing wordt ook wel eens "alpha delta sleep disorder." Wanneer de pijn iemand belet om in de delta of diepe slaap te komen, zal de betrokken persoon ’s morgens als een wrak uit zijn bed kruipen.

Sommige geneesmiddelen helpen iemand met pijn in de rug om toch te slapen. We hebben het dan uiteraard aan slaapmiddelen, met onmiddellijk de opmerking dat deze niet zonder neveneffecten blijven. Bovendien is er altijd ook wel een risico op verslaving aanwezig. Medicatie moet daarom altijd deel uitmaken van een breder slaapprogramma. De slaapmiddelen van de nieuwe generatie – zoals Zolpidem bijvoorbeeld – beïnvloedden de slaap echter niet negatief. Geneesmiddelen zonder voorschrift – aspirine bijvoorbeeld – kunnen op korte termijn een oplossing bieden, maar niet op de lange termijn. Het doel van de medicatie moet steeds zijn om een zo normaal mogelijke slaap te bereiken.

Veranderingen in de levensgewoonten kunnen ook de slaapproblemen voor mensen met pijn in de rug helpen te verlichten. Vaak betreft het slechts kleine stapjes, zoals bijvoorbeeld het vermijden van stress. Stress is namelijk de belangrijkste reden voor slapeloosheid en wordt vaak geassocieerd met chronische pijn in de rug. Koffie is een ander voor de hand liggend advies: vermijd zoveel mogelijk cafeïne (ook in thee). Zwaar eten voor het slapen gaan is eveneens uit de boze, terwijl alcohol u misschien wel zal doen slapen maar de kwaliteit van die slaap zal onvoldoende zijn. Wetenschappelijk bewijs er voor is er (nog) niet, maar warme melk kan de slaap helpen bevorderen. In ieder geval kan het idee al geruststellend zijn (het zogenaamde placebo-effect). Een aantal lichaamsoefeninge in bed kunnen slaapbevorderend werken. Doe deze oefeningen in bed gedurende enkele minuten, eventueel tot de pijn te erg wordt. We denken hierbij aan het ophalen van de knie, eerst samen, dan afwisselend en vervolgens in combinatie met zijdelingse bewegingen.

Uiteraard zijn een comfortabele matras en dito kussen noodzakelijke voorwaarden om goed te kunnen slapen. Zeker voor mensen met pijn in de rug is een gemakkelijke houding noodzakelijk. Slaap zeker niet op de buik, want zo krijgt het lichaam de neiging om zich te buigen en dat is slecht voor de slaap. Ga ook altijd op hetzelfde uur slapen, zodat het een soort routine wordt. Het in slaap vallen wordt zo vergemakkelijkt, ook voor mensen met pijn in de rug.

Syndicatie