Is menselijk afweersysteem mee verantwoordelijk voor rugpijn als gevolg van hernia?

Is menselijk afweersysteem mee verantwoordelijk voor rugpijn als gevolg van hernia?

Aanwijzing dat stof afgescheiden door afweersysteem rol kan spelen bij het ontstaan van hernia

Is het menselijk afweersysteem mee verantwoordelijk voor de rugpijn die het gevolg is van hernia? Er zijn sterke aanwijzingen dat een stof afgescheiden door ons afweersysteem een belangrijke rol rol kan spelen bij het ontstaan van hernia en bij de degeneratie van de ruggewerfschijfjes. Die aanwijzigingen doken op bij een nieuwe studie die werd gedaan over het voorkomen van hernia's.

Die aanwijzigingen betreffen een stof die het ontstekingsproces opstarten dat hernia en de degeneratie van ruggewerfschijfjes veroorzaakt. Dat proces gaat gepaard met pijn in het onderste deel van de rug. William J. Richardson, MD, professor orthopedische chirurgie aan de Duke University Medical Center in Durham, N.C., is van mening dat we nu over een nieuwe aanwijziging beschikken om de strijd tegen hernia in een stroomversnelling te brengen.

De stof, interleukin-17 of IL-17, werd aangetroffen in meer dan 70% van de stalen genomen van patiënten die leden aan één of andere vorm van hernia of degeneratie van de ruggewerfschijfjes. Anderzijds werd deze stof bijna nooit aangetroffen bij mensen die niet aan hernia leden. Richardson heeft daarom het sterke vermoeden dat IL-17 iets te maken heeft met het proces dat aan hernia voorafgaat.

De professor gaat er van uit dat de stof optreedt als katalysator voor ontstekingen aan de ruggewerfschijfjes en - in een volgende fase - voor de aftakeling van die schijfjes. Op korte termijn gaat deze ontdekking weinig veranderen voor het leven van hernia-patiënten, maar op langere termijn kunnen de gevolgen van de ontdekking van IL-17 niet te onderschatten zijn. Richardson is van mening dat IL-17 kan functioneren als basis voor de speurtocht naar nieuwe medicijnen voor de behandeling van hernia's.

Hij suggereert bijvoorbeeld het zoeken naar een geneesmiddel dat IL-17 blokkeert. Dergelijke medicijnen bevinden zich in de onderzoeksfase voor andere aandoeningen als bijvoorbeeld reumatoïde artritis. Het is misschien nog wat vroeg om al van een geneesmiddel tegen hernia te dromen, maar op langere termijn zit dat er alleszins aan te komen.

 

Syndicatie