Een heroïneverslaafde heeft altijd jeuk en een grote behoefte aan suiker

Een heroïneverslaafde heeft altijd jeuk en een grote behoefte aan suiker

Hoe weet ik dat mijn zoon/dochter/vriend/familielid aan heroïne verslaafd is?

De strijd tegen de verkoop en het gebruik van illegale drugs lijkt wel dweilen met de kraan open. Ondanks alle al getroffen maatregelen blijven heroïne, cocaïne, wiet, speed enzovoort vlot verkrijgbaar. De criminele wereld vindt altijd nieuwe wegen waarlangs grote hoeveelheden drugs tot bij de grote massa kunnen worden gebracht. Voor wie er naar op zoek is, is het meestal een klein kunstje om zijn of haar favoriete drug te vinden.

Een verontrustend fenomeen is de prijsevolutie bij toch wel gevaarlijke drugs als heroïne. Deze verdovende middelen zijn nog nooit zo goedkoop geweest en dat wil maar één dingen zeggen: er is een voldoende aanbod op de markt, wat druk op de prijs uitoefent. In elk stadje van enige omvang is het mogelijk om drugs te vinden, ondanks de inspanningen die door de politie worden geleverd om de strijd tegen de drugs te winnen.

Elk jaar worden duizenden families geconfronteerd dat één van de familieleden verslaafd is aan heroïne. Dat brengt een boel miserie met zich mee voor de ganse familie. Iedereen trekt zich uiteraard het lot van de verslaafde aan, maar in de praktijk blijkt het heel moeilijk om die een helpende hand toe te reiken.

Belangrijk is om in een vroeg stadium de verslaving te herkennen. Hoe vroeger er kan worden ingegrepen, hoe groter de kansen op snel afkicken nog zijn. Echt doorslaggevende kenmerken die wijzen op een verslaving zijn er niet, maar sommige signalen kunnen nog een aanwijzing geven. Een heroïneverslaafde heeft altijd jeuk en zal zich na een shot (een injectie met heroïne) dikwijls in het gezicht krabben.

Daarnaast is er ook een grote behoefte aan suiker. Wie verslaafd is aan heroïne, zal geen zin hebben in bier of andere alcoholische dranken maar zal wel koffie met veel suiker drinken. Daarnaast zijn er nog de algemene kenmerken die aangeven dat iemand al in een verder geëvolueerd stadium van zijn of haar verslaving verkeert, zoals bijvoorbeeld algemene verwaarlozing. Sommige junkies weten hun addictie echter goed te verbergen, de familie zal vaak pas aan de alarmbel gaan hangen als het (veel) te laat is. Waakzaamheid blijft dus geboden!