Help, mijn kind heeft ADHD! Wat moet ik doen en wat mag ik zeker niet doen?

Help, mijn kind heeft ADHD! Wat moet ik doen en wat mag ik zeker niet doen?

Eerlijkheid duurt het langst, ook bij kinderen die aan ADHD lijden

Veel mensen vragen zich af of ADHD iets is wat plots uit de lucht is komen vallen. Vroeger – we praten dan over enkele tientallen jaren geleden – werd er inderdaad niet over gepraat. Dat betekent echter niet dat ADHD niet aanwezig was, wel integendeel. Hoe dan ook, in de meeste gevallen is de ontgoocheling groot wanneer de conclusie wordt getrokken dat zoon- of dochterlief inderdaad aan ADHD lijdt.

Help, mijn kind heeft ADHD! Wat moet ik doen en wat mag ik zeker niet doen? Op veel vragen moet een antwoord worden geformuleerd wanneer de diagnose ADHD is gesteld. Sommige ouders denken het spelletje slim te spelen en maken hun zoon of dochter iets wijs. Het medicijn dat moet ingenomen worden, is bijvoorbeeld een pilletje dat ‘magische krachten’ geeft. Het spreekt vanzelf dat soort verhaaltjes eerder vroeg dan laat doorprikt wordt. De ontgoocheling zal in dat geval dan ook groot zijn.

Eerlijkheid duurt het langst, ook bij kinderen die aan ADHD lijden. Vertel kinderen eerlijk waar ze aan lijden, ze zullen zonder veel zichtbare moeite accepteren dat ze te maken hebben met een afwijking in de hersenen waardoor ze concentratieproblemen hebben. Door open en bloot te praten over de aandoening, zal het veel makkelijker worden om deze te accepteren.

De Amerikaan Hal Meyer, oprichter van de New York City afdeling van Children and Adults with Attention Deficit-Hyperactivity Disorder (CHADD), heeft inmiddels al zowat een kwart eeuw ervaring met ADHD-patiënten. Op een bepaald moment werd hij namelijk geconfronteerd met probleem dat zijn eigen zoon eveneens aan ADHD leed.

 

Meyer is er voorstander van om de zaken langs de zonnige kant te bekijken. Daarom stelt hij steeds dat zijn zoon niet hyperactief is, maar gewoon de wereld aan een snel tempo wil bekijken. Dat tempo ligt toevallig een stuk hoger dan bij andere kinderen  het geval was. Daardoor hoeft echter nog geen man overboord te zijn. Belangrijk was volgens hem dat zijn zoon begreep hoe de situatie was, maar meteen ook besefte dat hij een aandoening als ADHD onder controle kon krijgen.

Syndicatie