Kinderen met ADHD mogen niet overbeschermd worden door hun ouders

Kinderen met ADHD mogen niet overbeschermd worden door hun ouders

Ook in het geval van ADHD moeten kinderen leren om onafhankelijk te worden

Ouders van kinderen met ADHD zijn vaak de wanhoop nabij. De omgang met hun kind verloopt niet zoals ze dat hadden verhoopt, wel integendeel. Een ADHD-kind kan namelijk een aantal dingen niet die andere kinderen wel kunnen. Geduld is in dit geval een belangrijke eigenschap, want mits rekening te houden met een aantal regels kan de omgang met uw kind wel min of meer normaal verlopen.

Kinderen met ADHD mogen niet overbeschermd worden door hun ouders. Die reflex duikt nochtans bij heel wat ouders op, ze gaan proberen om hun kind in de mate van het mogelijke van de boze buitenwereld af te schermen. Dat heeft echter tot gevolg dat het kind in kwestie wereldvreemd dreigt te worden, wat uiteraard ook niet de bedoeling kan zijn.

Ook in het geval van ADHD moeten kinderen namelijk leren om onafhankelijk te worden. Dat kan nu eenmaal moeilijk wanneer tijdens hun jeugd alles voor hen wordt opgelost. Zoals alle andere kinderen moeten ze leren om problemen op te lossen wanneer die opduiken. Het goede nieuws is dat dit, mits de juiste aanpak, wel degelijk kan lukken. Uiteraard moet een ADHD-kind wel kunnen terugvallen op advies van de ouders.

Dat betekent concreet dat de ouders het kind niet moeten vertellen wat het moet doen, maar wel kunnen vertellen wat het kan doen. Dat lijkt een klein verschil, maar anderzijds is het wel degelijk een verschil waar rekening mee moet worden gehouden. Dingen zelf doen is misschien moeilijk voor ADHD-kinderen, maar ook in dit geval zal blijken dat moeilijk ook gaat.

Vaak komt het er vooral op aan om advies te geven in een aantal concrete zaken. Zo zal een ADHD-kind moeten leren om met verkeer om te gaan – zowel te voet als met de fiets of per wagen -, met vriendjes op school, met schooltaken enzovoort. Belangrijk is dat de kinderen leren om de eigen problemen op te lossen. Uiteindelijk zal dit lukken en is het kind klaar om zelf zijn weg door het leven te zoeken.

Syndicatie