Rilatine en andere ADHD medicijnen genetisch niet schadelijk

Rilatine en andere ADHD medicijnen genetisch niet schadelijk

 
Amerikaanse studie geruststellend voor gebruikers van Rilatine, Adderall en Concerta, geen extra gevaar op kanker
 
Rilatine en andere ADHD medicijnen zoals Adderall en Concerta zijn genetisch niet schadelijk voor kinderen, zo blijkt uit een studie die door de Amerikaanse overheid werd gefinancierd.
 
Uit de studie blijkt dat de categorie stimulerende medicijnen voor de ADHD geen groter risico op kanker met zich meebrengen. Ze vormt een antwoord op een andere studie uit 2005 waaruit zou zijn gebleken dat het gebruik van deze medicijnen tot genetische schade zou hebben geleid.
 
ADHD medicijnen en hart- en vaatziekten
 
De nieuwe studie werd verricht door het Amerikaanse National Institutes of Health and Duke University Medical Center. Zij was uitgebreider dan de vorige en had bovendien betrekking op een breder spectrum van medicijnen. Van effecten op de chromosomen was volgens deze studie geen sprake.
 
Ritaline, dat al in 1955 werd ontwikkeld, is het oudste en meest voorgeschreven geneesmiddel voor de bestrijding van ADHD. Het is ook het best gekende en meest bestudeerde.
 
De nieuwe studie is in die zin extra geruststellend dat ze door de overheid en niet door de farmaceutische industrie werd gefinancierd. Wel is er onvoldoende tijd verstreken om de effecten op lange termijn van alle ADHD bestrijders te analyseren. Er zal onder andere onderzoek worden gedaan naar het effect van de medicijnen op hart- en vaatziekten.

 

Syndicatie