ADHD heeft niets met een karakterstoornis te maken

ADHD heeft niets met een karakterstoornis te maken

Prestaties van kinderen met ADHD kunnen heel uiteenlopend zijn naargelang van het moment wanneer ze afgenomen worden

Patricia O. Quinn geldt in de Verenigde Staten als één van dé specialisten wanneer het op ADHD aankomt. Niet zijzelf heeft te lijden onder de aandoening, ook haar twee kinderen zijn in behandeling. Op de tientallen voordrachten die ze elk jaar geeft, legt Quinn telkens opnieuw de nadruk op het feit de ADHD in de juiste context moet bekekeken worden.

ADHD heeft bijvoorbeeld niets met een karakterstoornis te maken, zoals heel vaak wordt aangenomen. Alles draait om concentratievermogen te maken, wie aan ADHD lijdt heeft veel moeite om zich ergens op te concentreren. Dat betekent echter niet dat kinderen die aan deze aandoening lijden dom zijn, wel integendeel. Het probleem is echter dat ze hun volledig potentieel niet kunnen verzilveren. 

Prestaties van kinderen met ADHD kunnen heel uiteenlopend zijn naargelang van het moment wanneer ze afgenomen worden. Dat betekent dat ze op een bepaald moment heel hoog kunnen scoren, maar op een ander moment dan weer heel laag. Het heeft uiteindelijk weinig zin om daar opmerkingen over te maken, het is nu eenmaal zo. Het opvoeren van de druk op de kinderen zal uiteindelijk niet tot betere resultaten leiden.

Vaak willen de kinderen maar al te goed wat ze moeten doen bij het afleggen van een test, maar kunnen ze er zich onvoldoende op concentreren. Wanneer de concentratie achterwege blijft, gaan ze zich vervolgens op iets anders focussen. De buitenwereld gaat dit verkeerd interpreteren en zou inderdaad kunnen denken dat er sprake is van een karakterstoornis. Dat is dus duidelijk niet het geval.

In geen geval kan een kind verantwoordelijk worden gesteld omdat het aan ADHD lijdt. De aandoening is een hersenstoornis die problemen met de concentratie veroorzaakt en het bemoeilijkt om volledige opdrachten af te werken of om te plannen naar de toekomst toe. Belangrijk is om de zaken zo positief mogelijk te bekijken, op die manier hoeft ADHD geen echt groot probleem te worden.

Syndicatie