Impulsiviteit op financieel gebied kenmerkt volwassen vorm van ADHD

Impulsiviteit op financieel gebied kenmerkt volwassen vorm van ADHD

Mannen of vrouwen met ADHD op volwassen leeftijd geven makkelijker geld uit

Het feit dat één van de partners leidt aan de volwassen vorm van ADHD kan voor heel wat spanningen binnen een gezin zorgen. Onder andere impulsiviteit op financieel gebied kenmerkt de volwassen vorm van ADHD, hetgeen betekent dat volwassenen die lijden aan ADHD relatief makkelijk geld gaan uitgeven. Dat is geen probleem, maar vaak overschatten ze zichzelf en geven ze geld uit dat ze niet hebben. In dat geval is er wel sprake van een probleem.

Mannen of vrouwen met ADHD op volwassen leeftijd geven dus makkelijker geld uit, laat dat duidelijk zijn. Dat heeft te maken met een zekere vorm van nonchalance, een handelen zonder eerst na te denken. De partner - niet bewust van de aanwezigheid van de volwassen vorm van ADHD - zal denken dat er sprake is van gewone spilzucht. Hij of zij heeft iets gekocht, goed beseffend dat het gezin zich dergelijke uitgave niet kan permitteren. Dat is alleszins de gedachtegang, want in feite heeft de ADHD-patiënt gehandeld in een bui van impulsiviteit die typisch is voor deze aandoening.

De zogenaamde spilzucht kan vele gezichten hebben, zoals bijvoorbeeld een absoluut onvermogen om iets te sparen. Iedere euro die binnenkomt zal moeten uitgegeven worden, wat een gevolg is van de volwassen vorm van ADHD. Zelfs het geld van de knideren of geld dat opzij werd gezet om later een goed pensioen te hebben, is niet veilig voor iemand die lijdt aan de volwassen vorm van ADHD.

Wat kan de partner van iemand die lijdt aan de volwassen vorm van ADHD dan wel doen? Op de eerste plaats de ziekte bestuderen, zodat de kenmerken min of meer duidelijk zijn. Vervolgens kan worden ingekeken waar en hoe er wordt ingegrepen. Dat ingrijpen in het geval van de volwassen vorm van ADHD, zal duidelijk zijn. Uiteindelijk is de persoon in kwestie inderdaad volwassen en zal hij of zij zich ook misschien niet bewust zijn van zijn aandoening.

In een volgende fase kan naar een dokter worden gestapt, aan wie het probleem wordt uitgelegd. De voorkeur gaat daarbij duidelijk uit naar iemand die al ervaring heeft met de volwassen vorm van ADHD. Het probleem is uiteraard dat dergelijke mensen relatief zeldzaam zijn. In samenspraak met de dokter kan dan worden bekeken hoe de aandoening zal aangepakt worden.

Of de volwassen vorm van ADHD kan worden genezen, hangt af van hoe de situatie wordt bekeken. Wanneer beide partijen of partners bereid zijn om water in de wijn te doen, is er alleszins enige vorm van verbetering mogelijk. Succes kan in deze materie echter onmogelijk gegarandeerd worden. De volwassen vorm van ADHD is al minstens even moeilijk te behandelen als de kindervorm.

Syndicatie