Is er een band tussen kunstmatig gekleurde voedingsproducten en ADHD?

Is er een band tussen kunstmatig gekleurde voedingsproducten en ADHD?

Kunstmatig gekleurde voedingsproducten kunnen kinderen hyperactief maken

Sommige studies suggereren dat kunstmatig gekleurde voedingsproducten ADHD bij kinderen kunnen stimuleren. Absolute zekerheid daaromtrent hebben we echter nog niet, zodat het misschien voorbarig is om conclusies te trekken. Toch is het zaak om waakzaam te blijven met kleurstoffen die worden aangebracht om ons voedsel aantrekkelijker te maken.

Is er een band tussen kunstmatig gekleurde voedingsproducten en ADHD? De Amerikaanse waakhond Food and Drug Administration gaf aan dat er wel degelijk indicaties zijn die in die richting wijzen. Het zou kunnen dat kinderen een bepaalde vorm van intolerantie ontwikkelen tegenover kleurstoffen die gebruikt worden om voedsel te kleuren. Mogelijk zijn de kinderen allergisch voor chemicaliën die in ons voedsel aanwezig zijn.

Kunstmatig gekleurde voedingsproducten kunnen kinderen hyperactief maken, zo luidt de waarschuwing. Het betreft een storing die gepaard gaat met het verlies van aandacht, waardoor de schoolprestaties van de kinderen in kwestie achteruit kunnen gaan. De vraag is uiteraard hoe het gebruik van deze producten kan worden vermeden. Dat is echter een ander verhaal, waar niet zo maar op één, twee, drie een oplossing voor kan worden geformuleerd.

Syndicatie