Kan het gebruik van pijnstillers in combinatie met alcohol gevaarlijk zijn?

Kan het gebruik van pijnstillers in combinatie met alcohol gevaarlijk zijn?

Wie alcohol drinkt na het gebruik van pijnstillers, loopt het gevaar op maagbloedingen

Kristen A. Binaso, woordvoerdster van de American Pharmacists Association, heeft veel ervaring met het gebruik van pijnstillers. Steeds meer mensen moeten die pijnstillers gebruiken om een min of meer menselijk leven te kunnen leiden. In veel gevallen is het niet mogelijk om de oorzaken van de pijn te achterhalen, zodat de persoon in kwestie met die pijn blijft rondlopen.

Maar sommigen beperken zich niet tot het nemen van pijnstillers, zij slikken die door met een borrel of een glas bier of wijn. Kan het gebruik van pijnstillers in combinatie met alcohol gevaarlijk zijn? Binaso waarschuwt dat zeer zeker het geval is. Pijnstillers en alcohol versterken elkaars effect en dat is meteen de reden waarom op veel bijsluiters wordt vermeld dat het gebruik van alcohol kost wat kost moet worden vermeden.

Wie alcohol drinkt na het gebruik van pijnstillers, loopt onder andere het gevaar op maagbloedingen, zelfs wanneer het over-the-counter medicijnen (geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn) betreft. Volgens Binaso wordt vaak de denkfout gemaakt dat een beperkte dosis alcohol geen kwaad kan, maar dat is dus wel degelijk het geval. In geval van het langdurige combineren van alcohol en pijnstillers is er een grote kans op leverbeschadiging.

Syndicatie