Geneesmiddel in ontwikkeling kan herstel van beroerte of hersenbloeding doen versnellen

Geneesmiddel in ontwikkeling kan herstel van beroerte of hersenbloeding doen versnellen

DP-b99 komt mogelijk in versneld tempo naar de markt

Het Israëlisch bedrijf D-Pharm werkt aan een nieuw geneesmiddel dat de gevolgen van een beroerte kan helpen bestrijden. De eerste resultaten met de testen met het medicijn zijn veelbelovend. Worden die bevestigd, dan zou dit een belangrijke doorbraak kunnen betekenen in het revalidatieproces na een beroerte. Het geneesmiddel kreeg de voorlopige werknaam DP-b99 mee.

Chief Executive Officer Alex Kozak van D-Pharm is van mening dat DP-b99 binnen enkele jaren naar de markt kan komen wanneer de testen even voorspoedig verlopen als de vorige. Bij de eerste testen verdubbelde het aantal patiënten dat volledig herstelde van een beroerte veroorzaakt door bloedklonters. In een best-case scenario worden die resultaten bevestigd, maar mogelijk zal de U.S. Food and Drug Administration een tweede test vragen om toch voor 100% zeker te zijn van de werking van het medicijn.

Die tweede test kan echter overgeslagen worden omdat het medicijn dringend nodig is voor de behandeling van een levensbedreigende ziekte. In zo'n geval is de FDA bereid om uitzonderingen te maken. Een tweede Phase III trial test is dan niet nodig, op voorwaarde dat de eerste test betere resultaten oplevert dan het minimum dat is opgelegd. Is er echter toch een tweede testfase noodzakelijk, dan kan de lancering van het nieuwe medicijn een aantal jaren vertraging oplopen.

D-Pharm is bezig met de eerste Phase III testen met DP-b99. Het geneesmiddel zou de hersencellen beschermen tegen beschadiging in periodes van onvoldoende bloedcirculatie. Er zouden in totaal 770 deelnemers in de testen ingeschakeld worden, hoewel Kozak daar geen nadere inlichting over gaf. De testen zouden gelijktijdig in Israël en in Zuid-Afrika gehouden worden.

Het spreekt vanzelf dat DP-b99 een echte blockbuster kan worden. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er elk jaar ongeveer 800.000 mensen die een hersenbloeding ondergaan, dit volgens cijfers afkomstig van de American Stroke Association. De World Stroke Organization meldt anderzijds dat er jaarlijks 5,70 miljoen mensen als gevolg van een beroerte of hersenbloeding.

Andere bedrijven hebben eveneens geprofiteerd om een gelijkaardig geneesmiddel te ontwikkelen, tot dusver echter zonder succes. Daarom zijn specialisten toch enigszins terughoudend wat de slaagkansen op DP-b99 betreft. Het is allesbehalve zeker dat het geneesmiddel de hooggespannen verwachtingen zal kunnen inlossen, zo luidt het.

Natan Bornstein, vice president van de World Stroke Organization, wijst er op dat veel pogingen om een neuroprotectief geneesmiddel te ontwikkelen tot dusver hebben gefaald. Zo'n medicijn zou het mogelijk maken om mensen die een beroerte hebben gehad al in de ziekenwagen te behandelen.

Syndicatie