Hoe wordt de diagnose beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) gesteld?

Hoe wordt de diagnose beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) gesteld?

Dokter zal eerst onderscheid maken tussen mini-beroerte of gewone beroerte

Wie symptomen ziet opduiken die in de richting van een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) wijzen, moet onmiddellijk een dokters contacteren. Dat geldt zelfs wanneer de signalen die wijzen op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) weer snel verdwijnen. Dringend ingrijpen is noodzakelijk om de gevolgen van een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) zo beperkt mogelijk te houden.

Een mini-beroerte kan overigens een gewone beroerte voorafgaan, mits snel ingrijpen kan laatstgenoemde misschien zelfs nog voorkomen worden. Maar hoe wordt de diagnose beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) gesteld? De dokter zal eerst het onderscheid maken tussen een mini-beroerte of een gewone beroerte. Bij het maken van de juiste diagnose binnen drie uur kunnen medicijnen voor een sneller herstel zorgen.

Het is echter opletten geblazen wat het soort beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) betreft. Medicijnen gegeven voor een mini-beroerte kunnen dodelijk zijn voor een beroerte veroorzaakt door een bloeding in de hersenen. Het is dus zaak om de patiënt bij wie een beroerte CVA (Cerebrovasculair Accident) wordt vermoedt zo snel mogelijk onder de scanner te krijgen. Uit dat onderzoek moet blijken waar de bloeding zich heeft voorgedaan. Andere testen kunnen uitwijzen waar de klonter of de bloeding zich bevindt en hoe groot de aangerichte schade is.

In geval van een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) met een bloedklonter komt het er op aan om zo snel mogelijk de bloedtoevoer naar de hersenen weer te herstellen. Zijn er minder dan drie uren voorbij, dan kan de dokter een medicijn gebruiken dat de bloedklonters oplost. Andere medicijnen kunnen nieuwe bloedklonters helpen bestrijden en de symptomen van een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) helpen controleren.

Een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) met bloeding kan moeilijker te behandelen zijn, eventueel is zelfs een operatie niet uitgesloten om het bloeden te doen stoppen. Geneesmiddelen kunnen de bloeddruk helpen controleren of om een hersenzwelling tegen te gaan.

Zodra de toestand na een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) gestabiliseerd is, kan via een behandeling bijkomende aanvallen of een nieuwe beroerte worden voorkomen. Dat kan door het nemen van medicijnen tegen cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes enzovoort. In sommige gevallen is operatie noodzakelijk om klonters weg te nemen.

Syndicatie