Wie lijdt aan aneurysme heeft een verhoogde kans op een dodelijke trombose (beroerte)

Wie lijdt aan aneurysme heeft een verhoogde kans op een dodelijke trombose (beroerte)

2 tot 3% van de bevolking heeft last van verwijding van de bloedvaten, aandoening die kan worden bestreden

Nederlands onderzoek over de band tussen aneurysme (een verwijding van de bloedvataen) en een dodelijke trombose (beroerte) heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd. Monique H.M. Vlak, auteur van de studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Stroke, merkt op dat het wel degelijk belangrijk is of iemand al dan niet aneurysme heeft. De meeste mensen weten simpelweg niet of dit al dan niet het geval is.

Wie lijdt aan aneurysme heeft een verhoogde kans op een dodelijke trombose (beroerte), zo blijkt uit het onderzoek. Het team waar Vlak van deel uitmaakte, koppelde dit verhoogd risico aan een aantal andere factoren die bloeddrukverhogend werken en zodoende de kansen op een fatale aanval doen toenemen. Onder andere lichaamsbeweging en sex kunnen tijdelijk de risico’s op een minder gunstig scenario doen afnemen. Ook het snuiten van de neus, drinken van koffie, opgewonden zijn enzovoort kunnen de risico’s doen toenemen.

2 tot 3% van de bevolking heeft last van verwijding van de bloedvaten, aandoening die kan worden bestreden die kan worden bestreden door chirurgisch ingrijpen of op andere manieren. In sommige gevallen, zoals bij oude mensen, is het echter te laat om nog iets te doen aan aneurysme. Het team van Vlak onderneemt nu bijkomende studies om aan de weet te komen of een verlaging van de bloeddruk de risico’s op een dodelijke trombose (beroerte) doet verkleinen.

Syndicatie