Kan een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) voorkomen worden?

Kan een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) voorkomen worden?

Wie een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) heeft gehad, loopt steeds het risico op een volgende

Kan een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) voorkomen worden? Het antwoord op die vraag is genuanceerd. In veel gevallen kan een beroerte niet voorspeld worden, hoewel er toch factoren zijn die in de richting van een beroerte-risico wijzen. Sowieso moet wie al een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) steeds extra op de hoede zijn.

Wie een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) heeft gehad, loopt namelijk steeds het risico op een volgende. De behandeling na de eerste beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) zal ook steeds gericht zijn op het voorkomen van de volgende, afgezien van het bestrijden van de gevolgen van de eerste. Het is daarom steeds belangrijk om de voorgeschreven behandeling goed te blijven volgen.

Komen we terug tot de vraag of een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) kan voorkomen worden? Er zijn in ieder geval een aantal factoren in de levensstijl die de kansen op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) kunnen vergroten of verkleinen:

Stop met roken. Wie rookt, verdubbelt de kansen op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident). Maar stoppen met roken alleen is niet voldoend, vermijd ook ruimten waar gerookt wordt.

Een gezond dieet kan ook al een belangrijke stap voorwaarts betekenen bij het voorkomen van een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident). Zo'n gezond dieet komt onder andere neer op veel groenten, fruit, vis, bonen, granen met veel vezels, olijfolie enzovoort.

Wees voorzichtig met lichaamsbeweging. Een minimum van tweeënhalf uur per week is aanbevolen, liefst in blokjes van 10 minute. Overdaad schaadt echter.

Een gezond gewicht kan de kansen op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) aanzienlijk reduceren.

Controleer regelmatig bloeddruk en cholesterol.

Neem dagelijks een aspirientje of andere medicijnen die de dokter aanbeveelt.

Probeer de griep te vermijden, haal elk jaar uw griepspuitje. Dat spuitje kan een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) vermijden.

Diabetes patiënten moeten extra op hun hoede zijn voor een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident). Hou uw suikerspiegel in het bloed zo normaal mogeijk.

Beperk alcoholgebruik. Meer dan één alcoholische drank per dag kan de risico's op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) doen toenemen. Die ene drink geldt voor vrouwen, mannen mogen tot twee drinks gaan.

Syndicatie