Zich te vaak opwinden of kwaad maken brengt verhoogd risico op dodelijke trombose (beroerte) mee

Zich te vaak opwinden of kwaad maken brengt verhoogd risico op dodelijke trombose (beroerte) mee

Acht factoren doen de kansen op een dodelijke trombose (beroerte) toenemen

Een groep onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum aan de universiteit van Utrecht onderzocht het verband tussen aneurysma, een verwijding van het bloed- en vaatstelsel, en de verhoogde kansen op een dodelijke trombose (beroerte). Deze aandoening, in de volksmond ook hersenbloeding genoemd, is één van de meest gevreesde vormen van hart- en vaatziekten.

Acht factoren doen de kansen op een dodelijke trombose (beroerte) toenemen, zo bleek uit het onderzoek. Het team onderzoekers bekeek de situatie bij 250 patiënten die zo’n zware beroerte toch overleefden, met de bedoeling om te ontdekken welke factoren konden hebben bijgedragen tot de aandoening. Koffie scoorde het hoogst op het lijstje, maar ook koolzuurhoudende dranken en het zich opwinden en/of kwaad maken scoorden vrij hoog.

Wil zit zeggen dat iemand in de toekomst geen koffie meer mag drinken of zich niet meer mag opwinden? In geen geval, het is zeker niet zo dat de onderzoekers op basis van hun gegevens aandringen op een algemeen koffieverbod. Wel is het zo dat koffie een factor kan zijn die de kansen op het krijgen van een mogelijk dodelijke hersenbloeding verhogen.

Syndicatie