Koffie doet kansen op beroerte of trombose bij vrouwen afnemen

Koffie doet kansen op beroerte of trombose bij vrouwen afnemen

Eén kop koffie per dag of zelfs meer vermindert risico’s op beroerte of trombose bij vrouwen

Koffie doet kansen op beroerte of trombose bij vrouwen afnemen, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. De resultaten van dat onderzoek zijn verschenen in het blad Stroke. Meteen wordt er opnieuw wat meer duidelijkheid geschapen omtrent het verband tussen het drinken van koffie en hart- en vaatziekten. Over de link tussen beiden doen er nogal wat misverstanden de ronde. Vaak wordt getwijfeld of koffie goed dan wel  slecht is voor de gezondheid.  

Eén kop koffie per dag of zelfs meer vermindert risico’s op beroerte of trombose bij vrouwen. Susanna C. Larsson, hoofdonderzoeker bij het National Institute of Environmental Medicine of the Karolinska Institute in Stockholm, tempert toch enigszins het enthousiasme. Ze merkt op dat het niet automatisch betekent dat iedereen nu koffie moet gaan drinken om de gezondheid te bevorderen. Het onderzoek geeft inderdaad indicaties dat koffie de risico’s op een hersenbloeding kan doen afnemen, maar daarmee is het laatste woord in deze discussie nog niet gevallen.

In de medische literatuur verschijnen nog steeds tegengestelde berichten over het verband tussen koffie en hart- en vaataandoeningen. Het onderzoek zelf werd uitgevoerd bij bijna 35.000 vrouwen tussen 49 en 83 jaar. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat het vrouwen die één of meer koppen koffie per dag dronken tot ongeveer een kwart minder kans hadden om een beroerte of trombose te krijgen.

Syndicatie