Gordelroos kan de kansen op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) doen toenemen

Gordelroos kan de kansen op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) doen toenemen

Studie wijst uit dat gordelroos kans op beroerte met ongeveer 30% kan doen stijgen

Gordelroos kan de kansen op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) doen toenemen, zo blijkt een recent onderzoek. De studie wijst uit dat gordelroos de kans op een beroerte met ongeveer 30% kan doen stijgen, zeker wanneer het gordelroos betreft die de ogen aantast. De studie is overigens niet de eerste die aangeeft dat gordelroos de kansen op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) vergroot. Het is wel de eerste die een cijfer op de kans op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) durft te plakken.

Bij de studie werd een onderscheid gemaakt tussen volwassenen met en zonder gordelroos. Mensen de pijnlijke jeuk op de huid, maakten één kans op drie meer kans op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) binnen het jaar na het opduiken van gordelroos. Wie gordelroos had in en rond de ogen, zag de kansen op een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) binnen een periode van 12 maanden zelfs met de factor vier toenemen. Er bestaat dus een duidelijke link tussen beide aandoeningen. De resultaten van het onderzoek verschenen in het vakblad Stroke, dat wordt uitgegeven door de American Heart Association.

Hoe de correlatie tussen gordelroos en een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) moet worden gelegd, is nog niet duidelijk. Verder wetenschappelijk onderzoek zal dit moeten uitwijzen. Onderzoeker Jiunn-Horng Kang merkt op dat mensen die al in de risicogroep voor een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) zitten, nog eens extra moeten opletten wanneer daar ook nog eens gordelroos bovenop komt. Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus (VZV) - hetzelfde virus dat de waterpokken veroorzaakt.

Iedereen die de waterpokken heeft gehad tijdens zijn jeugd, kan op een bepaald moment in zijn leven gordelroos ontwikkelen. Die gordelroos kan dus op zijn beurt een hogere risicofactor voor beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) meebrengen, zonder dat er ook duidelijkheid bestaat over de band tussen beroertes en waterpokken.

Bij veel mensen blijft het varicella-zoster virus (VZV) slapend achter in de zenuwen zonder nog ooit op te duiken. In sommige gevallen manifesteert het zich in de vorm van gordelroos, op de eerste plaats bij mensen met een ingewikkeld immuunsysteem. Gordelroos veroorzaakt jeuk, een gevoelen van verdoofdheid, pijn, koort, hoofdpijn, rillingen enzovoort die gevolgd worden door de typische karakteristieken van gordelroos.

Syndicatie