Voedsel rijk aan vitamine D kan mogelijk bescherming helpen bieden tegen beroertes

Voedsel rijk aan vitamine D kan mogelijk bescherming helpen bieden tegen beroertes

Bestaat er een verband tussen zonlicht, vitamine D en beroertes?

In de Verenigde Staten werd een grootschalige studie opgezet rond het voorkomen van beroertes (tromboses of herseninfarcten). De resultaten van dat onderzoek werden voorgesteld op de American Stroke Association’s International Stroke Conference 2012 en ze baarden nogal wat opzien.

Leslie McClure, als onderzoeker verbonden aan de University of Alabama in Birmingham, onderzocht naar raciale en geografische verschillen met betrekking tussen de relatie van zonlicht en beroertes. Bij deze relatie is uiteraard een belangrijke rol weggelegd voor vitamine D, dat automatisch met de zon kan worden geassocieerd.

Voedsel rijk aan vitamine D kan mogelijk bescherming helpen bieden tegen beroertes, zo concludeerde McClure. Daarmee wordt op de eerste plaats verwezen naar vette vis, zoals bijvoorbeeld zalm en tonijn. Ook eieren, die veel vitamine D bevatten, kunnen een weldadige invloed hebben?

Bestaat er een verband tussen zonlicht, vitamine D en beroertes?, zo was de volgende vraag die het team van McClure zich stelde. Het antwoord op deze vraag zal waarschijnlijk ‘ja’ moeten luiden, want ook zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. Daarbij werd gebruik gemaakt van een programma dat ook door de NASA wordt gebruikt en waarbij rekening wordt gehouden met de invloed van rook, smog enzovoort op het zonlicht.

Uiteindelijk kwam McClure tot de conclusie dat meer vitamine D, afkomstig van de zon of aan voedsel rijk aan deze vitamines, de kansen op een beroerte deden afnemen. Mensen die leven in een streek met minder zon, zouden tot 60% meer kans lopen om een beroerte te krijgen. Een duidelijke verklaring voor het fenomeen kon het team van de onderzoekers niet geven, maar in ieder geval moet volgens hen worden beklemtoond dat de rol van de zon als bron van vitamine D niet mag worden onderschat.

Syndicatie