Jongeren veel kwetsbaarder voor geslachtsziekten of sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)

Jongeren opnieuw veel kwetsbaarder voor geslachtsziekten of sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)

Sommige gonorrhea bacteriën zijn resistent geworden

De strijd tegen de geslachtsziekten leek te zijn gewonnen, maar dat was buiten de waard gerekend. De jongste jaren stellen we een spectaculaire terugkeer van oude getrouwen als syfilis, gonorrhea en chlamydia vast. Daar zijn verschillende redenen voor, maar een niet onbelangrijke factor is dat vooral de jeugd veel sexuele contacten heeft en dat vanaf een steeds jeugdigere leeftijd.

Bovendien wordt de wereld een steeds groter dorp. Veel studenten gaan elders in de werld studeren, hebben daar sexuele contacten en brengen vervolgens sexueel overdraagbare ziekten met zich mee. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de Erasmusstudenten, maar ook aan het feit dat steeds meer jongeren een stuk van de wereld willen zien alvorens ze definitief aan een carrière beginnen.

Jongeren zijn dus opnieuw veel kwetsbaarder voor geslachtsziekten. Gail Bolan, directeur preventie voor de U.S. Centers for Disease Control and Prevention, merkt op dat dit niet alleen voor de Verenigde Staten geldt, maar ook voor de rest van de wereld. Zij waarschuwt ook dat de gevolgen van het oplopen van zo’n sexueel overdraagbare aandoening of SOA, die gevolgen kunnen veel verder reiken dan de korte termijn.

Er spelen nog andere factoren in verband met sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s. Sommige gonorrhea bacteriën zijn resistent geworden, wat betekent dat de bestrijding er van een stuk moeilijker is geworden. In dit geval is extra waakzaamheid geboden. Een opvallend gegeven is dat vooral jonge mannen vaker SOA’s oplopen, terwijl bij vrouwen de trend duidelijk dalend is.

De raad die wordt gegeven met betrekking tot sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s is dan ook heel eenvoudig: voorkomen is beter dan genezen. Bolan adviseert dan ook om zich regelmatig te laten testen, zeker bij mensen die thuishoren in de risicocategoriën. Wie veel wisselende sexuele contacten heeft, kan zich dus beter preventief laten onderzoeken.