Kan ik als hartpatiënt nog een veilige manier sex hebben?

Kan ik als hartpatiënt nog een veilige manier sex hebben?

Het hebben van sex kan wordt maar met 1% van alle hartaanvallen geassocieerd

Regelmatig horen we verhalen over mannen (vrouwen duiken minder vaak in dergelijke verhalen op) van mannen wiens hart het heeft begeven tijdens het hebben van sex. De opwinding was hen met andere woorden te veel geworden, met een hartaanval tot gevolg. Sommige mannen zouden zo’n hartaanval overleven, anderen weer niet.

Om alle misverstanden omtrent het hebben van sex uit de weg te ruimen, liet de American Heart Association een onderzoek uitvoeren omtrent hartproblemen die mogelijk het gevolg zouden zijn van bedgymnastiek. Daarbij werd op de eerste plaats uitgegaan van het feit dat 27 miljoen Amerikanen hartproblemen hebben, terwijl die hartproblemen nog steeds de belangrijkste doodoorzaak blijven.

Kan ik als hartpatiënt nog een veilige manier sex hebben?, zo luidde de vraag die de onderzoekers zich stelden. Het antwoord op deze vraag was een volmondig ‘ja’, op voorwaarde dat er met een aantal factoren rekening wordt gehouden. Zo luidt het advies voor hartpatiënten dat ze beter op regelmatige basis een dokter raadplegen.

Het hebben van sex kan wordt maar met 1% van alle hartaanvallen geassocieerd. Glenn Levine, professor aan het Baylor College of Medicine in Houston, vergeleek de inspanningen verbonden aan de geslachtsdaad met het beklimmen van twee trappen. Dergelijke inspanning moet zelfs voor mensen met hartproblemen geen problemen opleveren. Sex mag dus als relatief veilig worden beschouwd.

Zeker mannen die voor hartproblemen worden behandeld, hoeven zich wat het hebben van sex geen zorgen te maken. De behandelende dokter zal wat de medicatie betreft rekening houden met het regelmatig hebben van sex. Geslachtsgemeenschap zal ongetwijfeld ook één van de dingen zijn waar mannen met hartproblemen opnieuw behoefte aan hebben.