Moeilijke stoelgang: wanneer heb ik last van constipatie of verstopping van de darmen?

Moeilijke stoelgang: wanneer heb ik last van constipatie of verstopping van de darmen?

Constipatie of verstopping van de darmen kan een ernstig probleem vormen

Er zijn zo van die taboes waar niemand graag over spreekt en constipatie of verstopping van de darmen is er daar eentje van. Over moeilijke stoelgang zal in het publiek zelden of nooit worden gesproken, hoewel heel veel mensen er last mee hebben. Wie er aan lijdt, zal kunnen bevestigen dat het pijnlijk en frusterende aandoening is. Het is inderdaad geen pretje om urenlang tussen wc-muren te zitten wachten op stoelgang die maar niet komt.

Constipatie of verstopping van de darmen kan een ernstig probleem vormen. Uiteindelijk wordt bijna iedereen in de loop van zijn leven wel eens geconfronteerd met moeilijke stoelgang. Ongeveer 2% van de bevolking zou er in meer of mindere mate mee te maken hebben. Sommige bevolkingscategorieën, meer bepaald vrouwen en ouderen, zouden er vaker mee in aanraking komen.

Maar wat is constipatie of verstopping van de darmen eigenlijk? Het betreft een periode waarin de bewegingen van de darmen moeilijker en dus ook minder frequent worden. Gevolg is dat er minder stoelgang wordt gemaakt, waarbij de tussenperiodes variëren van persoon tot persoon. Overigens varieert ook de normale stoelgang van persoon tot persoon: sommige mensen gaan drie keer per dag, anderen gaan met tussenpauzes van enkele dagen naar het toilet voor de grote boodschap. Een algemene regel voor stoelgang, regelmatig of niet, valt dus moeilijk te geven.

Syndicatie