Wanneer mag ik spreken van een normale stoelgang, wanneer heb ik last van constipatie?

Wanneer mag ik spreken van een normale stoelgang, wanneer heb ik last van constipatie?

In geval van chronische constipatie of langdurig moeilijke stoelgang zal iemand minder dan drie keer per week naar de wc gaan

Vaak horen we spreken over constipatie of langdurig moeilijke stoelgang zonder dat meteen duidelijk is wat daar mee wordt bedoeld. Klagers zullen al snel uitpakken met klachten over hun stoelgang, zonder dat er sprake is van echte problemen. Alles is relatief in het leven, ook de stoelgang. Interpretatie is hierbij mogelijk.

Wanneer mag ik spreken van een normale stoelgang? De medische wereld spreekt al van chronische constipatie of langdurig moeilijke stoelgang wanneer iemand minder dan één keer per dag naar de wc gaat. Deze formulering lijkt overdreven, want minder dan 50% van de mensen gaat alle dagen naar de wc. Bovendien zal het iedereen wel eens overkomen dat hij of zij een dagje stoelgang overslaat. Geen man overboord, zullen we maar zeggen.

In geval van chronische constipatie of langdurig moeilijke stoelgang zal iemand minder dan drie keer per week naar de wc gaan, zo luidt een andere theorie. Bij deze frequentie is er misschien nog geen noodzaak om te panikeren, maar zal er toch opgelet moeten worden. De medische wereld spreekt tegenwoordig van een normale stoelgang als iemand 3 tot 21 keer per week naar de wc gaat. Sommige mensen flirten weliswaar met deze bovengrens, maar waarschijnlijk nog meer met de ondergrens. Zoals we al zeiden, ook in de wereld van de stoelgang is alles relatief.

Syndicatie