Wanneer mag ik van chronische constipatie of langdurig moeilijke stoelgang spreken?

Wanneer mag ik van chronische constipatie of langdurig moeilijke stoelgang spreken?

Meer dan de helft van de mensen gaat niet dagelijks naar de wc

Wie last heeft van chronische constipatie of langdurig moeilijke stoelgang, zal daar ongetwijfeld heel veel stress van ondervinden. Het is inderdaad geen pretje om voortdurend met een opgezwollen buik rond te lopen. Bovendien kan het iemands levensstijl grondig beïnvloeden. Het wordt soms moeilijk om de dagelijkse activiteiten op een bevredigende manier te doen, dit vanwege dat ‘vervelend’ gevoel in de buik.

Wanneer mag ik van chronische constipatie of langdurig moeilijke stoelgang spreken? Praktisch gesproken zijn er problemen met de stoelgang wanneer iemand niet dagelijks naar het wc moet. Dat is echter alleen maar de theorie, in de praktijk zijn de problemen met de stoelgang veel groter dan algemeen wordt aangenomen, het probleem is echter dat er niet of nauwelijks over wordt gesproken.

Meer dan de helft van de mensen gaat niet dagelijks naar de wc, zo leert ons de praktijk. Volgens de medische wereld kan er van chronische constipatie of langdurig moeilijke stoelgang sprake zijn wanneer iemand minder dan vijf of zes keer per week naar het wc moet gaan. Wat is op dit vlak normaal? Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat de doorsnee man of vrouw tussen 3 en 21 keer per week naar het wc gaat. Regelmatige stoelgang is dus een relatief begrip, zo blijkt.

Syndicatie