Geneesmiddelen voor de bestrijding van constipatie of moeilijke stoelgang zijn niet verslavend

Geneesmiddelen voor de bestrijding van constipatie of moeilijke stoelgang zijn niet verslavend

Tolerantiedrempel voor medicijnen tegen constipatie of moeilijke stoelgang wordt niet verhoogd wanneer termijn voor gebruik langer is

Rondom constipatie of moeilijke stoelgang doen nog heel wat misverstanden de ronde en het wordt hoog tijd dat die worden opgehelderd. Het probleem is dat er rond deze aandoening nog steeds een soort taboesfeer hangt, mensen praten er niet graag over. Vaak horen we pas achteraf dat een bekende of een familielid problemen heeft gehad met zijn of haar stoelgang.

Om al een eerste misverstand op te ruimen: geneesmiddelen voor de bestrijding van constipatie of moeilijke stoelgang zijn niet verslavend. Vaak durft iemand geen laxeermiddelen te nemen uit vrees voor verslaving of uit vrees dat hij of zij daarna niet meer op de ‘gewone’ manier naar de wc kan gaan. Beiden vormen van vrees zijn overbodig, er is geen enkel gevaar op één van beide scenario’s. De wetenschap heeft daar in ieder geval nog geen enkele indicatie voor gevonden.  

De tolerantiedrempel voor medicijnen tegen constipatie of moeilijke stoelgang wordt niet verhoogd wanneer de termijn voor gebruik langer is dan normaal gepland. Ook dit misverstand mag dus uit de weg worden geruimd. De werkzaamheid van de betreffende medicijnen blijft ongewijzigd, ongeacht het feit of ze gedurende een langere dan wel een kortere periode worden gebruikt.

Syndicatie