Is meer lichaamsbeweging goed voor bejaarden om constipatie of moeilijke stoelgang te vermijden?

Is meer lichaamsbeweging goed voor bejaarden om constipatie of moeilijke stoelgang te vermijden?

Effect van sporten bij constipatie of moeilijke stoelgang is groter bij ouderen dan bij jongeren

Mannen of vrouwen die regelmatig last hebben van constipatie of moeilijke stoelgang kunnen op verschillende manieren proberen om iets aan deze aandoening te doen. Het drinken van meer water helpt in sommige gevallen, terwijl in andere gevallen meer vezels (groenten, fruit, volle granen) de situatie (letterlijk) kunnen helpen verlichten. Vooral oudere mensen zijn vaak wanhopig op zoek naar een methode om de stoelgang te vergemakkelijken.

Is meer lichaamsbeweging goed voor bejaarden om constipatie of moeilijke stoelgang te vermijden? Sommige dokters zijn voorstander van meer sporten om een vlot verloop van de operaties op de wc te bevorderen. Toch is niet iedereen in de medische wereld even enthousiast over deze manier van aanpakken om een vlottere gang naar de wc te promoten.

Het effect van sporten bij constipatie of moeilijke stoelgang is groter bij ouderen dan bij jongeren, zo wijzen recente studies uit. Eigenlijk is dat niet meer dan logisch ook. Bejaarde mensen zullen minder geneigd zijn om nog aan lichaamsbeweging te doen, zodat een klein verschil een wereld van verandering kan veroorzaken. Een wondermiddel om de gang naar de wc te vergemakkelijken, is sport echter zeker niet. Stel daarom de verwachtingen nooit te hoog. 

Syndicatie