Kan constipatie of moeilijke stoelgang andere ziektes veroorzaken?

Kan constipatie of moeilijke stoelgang andere ziektes veroorzaken?

Hoog tijd dat een aantal misverstanden omtrent constipatie of moeilijke stoelgang uit de weg worden geruimd

Over constipatie of moeilijke stoelgang bestaan nog heel wat misverstanden. Dokter Stefan Müller-Lissner van ziekenhuis Park-Klinik in Weissensee heeft heel wat onderzoek gedaan omtrent de problematiek verbonden met deze aandoening. Hij bekeek zowel de werking van laxeermiddelen als het effect van de hormonale werking op de stoelgang. Maar er circuleren nog een aantal andere opvallende foute veronderstellingen.

Zo zouden faecaliën die in de darmen blijven zitten slecht zijn voor de gezondheid. Kan constipatie of moeilijke stoelgang andere ziektes veroorzaken?, is dan ook een vraag die dokters regelmatig voorlegd krijgen. Voor alle duidelijkheid: er bestaat geen enkel bewijs dat dit inderdaad zo zou zijn. Volgens de meeste wetenschap lijkt het zelfs onwaarschijnlijk dat dit het geval zou zijn.

Het is dus hoog tijd dat een aantal misverstanden omtrent constipatie of moeilijke stoelgang uit de weg worden geruimd. Müller-Lisner en zijn collega’s kwamen ook tot de conclusie dat het drinken van meer water of andere niet-cafeïne bevattende vloeistoffen weinig of geen invloed had op de stoelgang had, in tegenstelling tot wat iedereen gelooft. Wel zou het drinken van water een heilzaam effect kunnen hebben wanneer iemand is uitgedroogd.

Syndicatie