Is het gebruik van laxeermiddelen in geval van constipatie of moeilijke stoelgang aanbevelingswaardig?

Is het gebruik van laxeermiddelen in geval van constipatie of moeilijke stoelgang aanbevelingswaardig?

Wees zo zuinig mogelijk in het gebruik van laxeermiddelen

Algemeen kan het gebruik van geneesmiddelen vaak constipatie of moeilijke stoelgang veroorzaken. Iedereen zal wel al vastgesteld hebben dat het gebruik van bepaalde medicijnen een verandering in de stoelgang te weeg brengen. In zeldzame gevallen gaat het om diarree, maar in de meeste gevallen zal de stoelgang een stuk moeilijker gebeuren dan voordien.

Geneesmiddelen die in ieder geval constipatie of moeilijke stoelgang kunnen veroorzaken, zijn op de eerste plaats geneesmiddelen die kalk en aluminium bevatten. Daarnaast is het ook opletten geblazen met pijnstillers, antidepressiva enzovoort. De reactie op medicijnen verschillen anderzijds van persoon tot persoon. Sommigen gaan negatief reageren op een bepaald medicijn, waar bij anderen geen reactie merkbaar is.

Is het gebruik van laxeermiddelen in geval van constipatie of moeilijke stoelgang aanbevelingswaardig? Wees in ieder geval zo zuinig mogelijk in het gebruik van laxeermiddelen. Het gevaar bestaat namelijk dat een overdreven gebruik van laxeermiddelen de darmspieren gaat verzwakken, waardoor het effect van de laxeermiddelen ongedaan wordt gemaakt.

 

Syndicatie