Wat moet ik verstaan onder chronische constipatie of langdurige moeilijke stoelgang?

Wat moet ik verstaan onder chronische constipatie of langdurige moeilijke stoelgang?

Chronische constipatie of langdurige moeilijke stoelgang kan verschillende vormen aannemen

Er zijn verschillende vormen van constipatie, maar meest gevreesd is waarschijnlijk chronische constipatie of langdurige moeilijke stoelgang. Iedereen is af en toe wel eens ‘verstopt’, maar wie dag in dag uit met deze aandoening sukkelt zal een ware lijdensweg beleven. Bij wijze van spreken loopt de patiënt in kwestie van ’s morgens tot ’s avonds met een opgezwollen buik rond en dat vaak het jaar rond.

Wat moet ik verstaan onder chronische constipatie of langdurige moeilijke stoelgang? Er zijn verschillende definities van deze aandoening. Sommige dokters definiëren ze als onregelmatige stoelgang gedurende weken of zelfs maanden. Hij of zij die daar last van heeft, zal naar alle mogelijke middelen grijpen om min of meer normaal naar de wc te kunnen gaan.

Chronische constipatie of langdurige moeilijke stoelgang kan inderdaad verschillende vormen aannemen. Er zijn dokters die de aandoening beschrijven als het gevoel dringend naar de wc te moeten gaan, maar dit niet kunnen. In sommige gevallen is er sprake van harde maar kleine faecaliën, in andere gevallen zullen groot en eveneens keihard zijn. In het laatste geval kan het af en toe zelfs noodzakelijk zijn om de faecaliën manueel uit de aars te verwijderen, een ingreep die niet bepaald aangenaam kan worden genoemd.

Syndicatie