Kunnen vrouwelijke hormonen constipatie of moeilijke stoelgang veroorzaken?

Kunnen vrouwelijke hormonen constipatie of moeilijke stoelgang veroorzaken?

Waarom hebben vrouwen vaker last van constipatie of moeilijke stoelgang dan mannen?

Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand constipatie of moeilijke stoelgang kan krijgen. In de meeste gevallen is dat een vrij eenvoudige oorzaak, maar sommige gevallen van deze aandoening liggen wat moeilijker. Soms krijgt iemand last met de stoelgang zonder dat daar op het eerste gezicht een duidelijke aanleiding is. Het gevolg is dat de man of vrouw in kwestie met heel wat vragen zit.

We zeiden ‘man of vrouw’, maar in de meerderheid van de gevallen is dat een vrouw. Waarom hebben vrouwen vaker last van constipatie of moeilijke stoelgang dan mannen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Volgens de statistieken – we laten in het midden of die statistieken al dan niet betrouwbaar zijn – heeft een vrouw 25 tot 50% meer kan om ‘verstopt’ te raken dan mannen.

Kunnen vrouwelijke hormonen constipatie of moeilijke stoelgang veroorzaken? Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de hormonale impact eerder gering is. Het is dus niet zo dat een vrouw bijvoorbeeld tijdens haar menstruatieperiode gevoeliger is voor de aandoening. Wel kan een zwangerschap de stoelgang bemoeilijken, maar hier zijn dan weer andere factoren in het spel.

Syndicatie