Hoe word de diagnose van constipatie of moeilijke stoelgang gesteld?

Hoe word de diagnose van constipatie of moeilijke stoelgang gesteld?

Slechts een klein aantal patiënten met constipatie of moeilijke stoelgang heeft een serieus medisch probleem

Hoe word de diagnose van constipatie of moeilijke stoelgang gesteld?, het lijkt wel een retorische vraag. Dat is het gedeeltelijk ook, want in de meeste gevallen spreekt de aandoening voor zichzelf. De man of vrouw zal moeilijk naar de wc kunnen gaan, met alle gevolgen van dien. Eigenlijk is een dokter niet nodig, de diagnose kan in de meeste gevallen zelf worden gesteld.

Slechts een klein aantal patiënten met constipatie of moeilijke stoelgang heeft een serieus medisch probleem en zal een dokter nodig hebben. Dat is op de eerste plaats het geval wanneer de problemen met de stoelgang lang blijven aanslepen. Wanneer bijvoorbeeld een periode van twee weken wordt overschreden, is het tijd om in te grijpen.

In geval van langdurige constipatie of moeilijke stoelgang is het alleszins noodzakelijk dat er naar de oorzaken van de aandoening wordt gezocht. Alleszins in geval van darmkanker is snel optreden vereist. De dokter zal in ieder geval de bloedspiegel bekijken, kwestie van eventuele onevenwichten in de hormonenspiegel te ontdekken. Op verschillende manieren kan ook onderzocht worden wat de obstructie in de darmen veroorzaakt.

Syndicatie