Is constipatie of moeilijke stoelgang het symptoom van een ernstige aandoening?

Is constipatie of moeilijke stoelgang het symptoom van een ernstige aandoening?

Meeste mensen die last hebben van constipatie of moeilijke stoelgang hebben met één van twee problemen af te rekenen

Meestal zijn het relatief kleine zaken die constipatie of moeilijke stoelgang veroorzaken. Zo kan bijvoorbeeld een verandering in het dieet aanleiding geven tot problemen. Verder zijn stress enzovoort mogelijke oorzaken van een verstopping van de darmen. De oorzaken van die verstopping kunnen verscheiden zijn. We moeten ons echter pas echt ongerust gaan maken wanneer onze stoelgang gedurende een langere periode wordt verstoord.

Is constipatie of moeilijke stoelgang het symptoom van een ernstige aandoening? In de meeste gevallen zal dat niet het geval zijn. Toch ligt in een minderheid van de gevallen bijvoorbeeld darmkanker aan de basis van de problemen om naar de wc te gaan. Daarom is het toch aanbevolen om waakzaam te blijven en om steeds met een minder gunstig scenario rekening te houden.

De meeste mensen die last hebben van constipatie of moeilijke stoelgang hebben met één van twee problemen af te rekenen. Die problemen zijn inertie van de darm – of met andere woorden een darm die te traag werkt – of obstructie van de darm. In het laatste geval is de darm verstopt en zal de man of vrouw in kwestie alle moeite van de wereld hebben om zijn of haar stoelgang het lichaam te doen verlaten.

Syndicatie