Zwaarlijvigheid (obesitas) kan pijnen veroorzaken

Zwaarlijvigheid (obesitas) kan pijnen veroorzaken

Zwaarlijvige of obesite mensen hebben vaker pijn, ook al zijn ze gezond

Als er één ziekte is die met onze tijd kan worden geassocieerd, dan is het wel zwaarlijvigheid of obesitas. De combinatie van een slecht uitgebalanceerd dieet met (te) weinig beweging geeft al snel aanleiding tot extra kilo’s. Van een paar kilo’s extra evolueert de situatie al snel naar heel wat extra kilo’s.  Met alle gevolgen van dien.

Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat zwaarlijvigheid of obesitas de oorzaak van heel wat ziekten vormt, velen zelfs met dodelijke afloop. Hart- en vaatziekten zijn in veel gevallen het gevolg van overgewicht, maar ook diabetes en verschillende vormen van kanker kunnen het gevolg zijn van een foute manier van leven met een ongezond dieet.

In de Verenigde Staten – waar het probleem veel acuter is dan in Europa – wordt de strijd tegen zwaarlijvigheid of obesitas in volle hevigheid gevoerd. Met name bij jongeren is daar de situatie uit de hand gelopen. Hier in Europa is hetzelfde aan het gebeuren, zij het met enige vertraging. Onder andere gameboys, internet en andere zittende activiteiten zijn niet vreemd aan de opmars van goed in het vlees zittende jongeren.

Zowel ouderen als jongeren kunnen echter nog met andere gevolgen geconfronteerd worden. Zwaarlijvigheid (obesitas) kan namelijk pijnen veroorzaken, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Blijkt namelijk dat mensen met overgewicht ook veel vatbaarder zijn voor een aantal aandoeningen die met pijn gepaard gaan.

Het betreft meer bepaald artritis, depressie, fibromyalgie, rugpijn enzovoort. Zwaarlijvige of obesite mensen hebben dus vaker pijn, ook al zijn ze verder gezond. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een groep van 1 miljoen proefpersonen, zodat de steekproef alleszins betrouwbaar mag worden genoemd.

Syndicatie