Hoe kan ik kanker voorkomen?

Hoe kan ik kanker voorkomen?

Ongeveer één derde van de kankers zou voorkomen kunnen worden door een verandering van de levensstijl

In de strijd tegen kanker wordt regelmatig vooruitgang geboekt. Met name wat borstkanker betreft, werd opnieuw een belangrijke stap voorwaarts gezet. Maar belangrijker misschien nog is dat steeds duidelijker wordt hoe kanker in de mate van het mogelijke kan worden voorkomen. Beetje bij beetje wordt de sluier die over kanker hangt, opgeheven.

In de Verenigde Staten zijn een aantal boeken die betrekking hebben op dit onderwerp uitgegroeid tot heuse bestsellers. We denken hierbij aan “The Cancer Prevention Diet!” en “Slash Your Risk of Cancer in Half in Just Minutes a Day!”. Volgens deze en andere boeken zou kanker mits enkele simpele ingrepen voorkomen kunnen worden.

Hoe kan ik kanker voorkomen?, is dan ook de vraag die op ieders lippen ligt. Maak u echter geen illusies: 100% zekerheid dat deze dodelijke ziekte kan worden voorkomen, zal niemand u kunnen geven. Bij deze aandoening zijn er namelijk een aantal factoren in het spel waar we het fijne nog altijd niet van weten. Mogelijk spelen ook genetische factoren een rol.

Ongeveer één derde van de kankers zou voorkomen kunnen worden door een verandering van de levensstijl. Dat is misschien een open deur intrappen, maar dan wel eentje die een grote grond van waarheid bezit. Heel wat mensen leven erg ongezond, zodat het niet hoeft te verbazen dat ze op een bepaald moment een ernstige aandoening krijgen.

Maar zoals we al zeiden: zelfs een supergezonde levensstijl kan niet garanderen dat het kankergevaar volledig kan worden bezworen. Er is met andere woorden geen ‘killer ap’ die garandeert dat u en/of uw familieleden immuun gaan worden voor de aandoening. Wanneer ruim 30% van de kankers kan worden voorkomen door de levensstijl aan te passen, lijkt dit percentage toch al voldoende hoog om inderdaad iets aan die levensstijl te doen.

Syndicatie