Kan licht helpen in de strijd tegen rimpels?

Kan licht helpen in de strijd tegen rimpels?

Handheld LED machines kunnen de aanmaak van collageen stimuleren, de rimpels doen vervagen en u jonger doen lijken

Kleinere versies van de LED machines die dermatologen gebruiken – we spreken naar analogie van Blackberry’s & Co van handheld – worden vaker en vaker ingezet in de strijd tegen veroudering. Deze handheld LED machines kunnen de aanmaak van collageen stimuleren, de rimpels doen vervagen en (in het beste geval) u jonger doen lijken.

Over collageen is het waarschijnlijk niet nodig om breed uit te wijden, de band tussen deze stof en de vorming van rimpels is alom bekend. Elk lichaam bouwt op een natuurlijke wijze collageen op, maar naarmate iemand ouder wordt bouwt het organisme steeds moeilijker natuurlijk collageen op. De gevolgen laten zich raden: alle symptomen die met verouderen te maken, duiken op. Denk daarbij aan rimpels, cellulitis enzovoort, de nachtmerrie van vrijwel elke vrouw.

Medisch is nog altijd niet voor 100% bewezen dat handheld LED machines rimpels en andere ouderdomsverschijnselen kunnen helpen voorkomen. Veel brochures beloven halve wonderen, ze spreken van een verbetering van de structuur van de huid, het wegstrijken van de rimpels enzovoort. Die halve wonderen zijn allemaal te danken aan het rood en/of infrared licht waarmee het gezicht wordt bestraald. Mogen we die verhalen geloven of zijn ze simpelweg uit de lucht geplukt?

In de Verenigde Staten voerde The Good Housekeeping Research Institute een testronde in met vijf toestellen die claimen de veroudering tegen te houden en die op dat moment nog maar pas op de markt waren. Vrijwilligers boden zich aan om de handheld LED machines uit te testen, zij kregen de opdracht om nauwgezet de bijbehorende handleiding te volgen. De toestellen werden dagelijks gebruikt gedurende een periode van één tot zes weken. De uitslagen waren ontnuchterend: met uitzondering van enkele toestellen was van het verdwijnen van de rimpels totaal geen sprake. De bestraalde huid vertoonde na de behandeling nog steeds evenveel rimpels als voorzien.

Het goede nieuws was dat er twee toestellen toch positieve resultaten lieten optekenen tegen rimpels, verouderingsverschijnselen en alles wat daarmee samenhangt. Het betreft de Evis M.D. Platinum Red LED Rejuvenating Facial Light en de Tända Regenerate Anti-Aging Starter Kit. Deze toestellen hadden een positief effect op de poriën en op de samenstelling van de huid. Deze positieve resultaten werden nadien in testen in laboratoria bevestigd. Of met andere woorden: de Evis M.D. Platinum Red LED Rejuvenating Facial Light en de Tända Regenerate Anti-Aging Starter Kit waren hun geld blijkbaar wel waard.

Beide toestellen droegen daadwerkelijk hun steentje bij tot verbetering van de kwaliteit van de huid. Maar toch is het wat vroeg om victorie te kraaien: het effect van deze prijzige toestellen bleek niet noemenswaardig beter te zijn van wat een goede gezichtscrème bewerkte. De producenten van handheld LED machines beloven veel, maar kunnen in de praktijk weinig waar maken.
 

Syndicatie