Botox kan helpen bij de bestrijding van migraine

Botox kan helpen bij de bestrijding van migraine

Nieuwe studies wijzen uit dat rimpelbestrijder Botox onverwacht positieve neveneffecten heeft.

Nieuwe studies wijzen uit dat rimpelbestrijder Botox onverwacht positieve neveneffecten heeft. Botox kan namelijk helpen bij de bestrijding van migraine, zo blijkt uit twee verschillende rapporten van onderzoek uitgevoerd bij een doelgroep van testpersonen die op regelmatige basis met migraine had af te rekenen. 

De resultaten van het onderzoek waren in feite verrassend. In één van de medische studies kregen migrainelijders maandelijks 7,80 dagen per maand minder met hoofdpijn af te rekenen. Bij een groep testpersonen die eveneens migrainelijders waren maar een placebo toegediend kregen, bleef het effect beperkt tot 6,40 dagen per maand minder hoofdpijn.

Het tweede onderzoek was zelfs nog meer veelbelovend. Dankzij injecties met Botox daalde bij migrainelijders het aantal dagen met hoofdpijn elke maand met 9, ten opzichte van 6,70 wanneer een dummie werd gebruikt. De resultaten van beide onderzoeken werden bekendgemaakt op het International Headache Congress in Philadelphia, traditioneel het hoogtepunt van alle wetenschappelijk onderzoek wat met migraine te maken heeft.

Volgens Larry Biegelsen, medisch analist bij Wells Fargo Advisors LLC in New York, kwam ongeveer 50 miljoen dollar van een wereldwijde omzet van 1,30 miljard dollar vorig jaar als inzet van Botox als bestrijder van migraine. Hier kan voor het medicijn nog een enorme groeimarkt weggelegd liggen, op voorwaarde uiteraard dat de nodige toestemmingen van toezichtshouder Food and Drug Administration worden verkregen.

Botox’s efficiëntie komt dicht in de buurt van Johnson & Johnson’s Topamax, dat in 2008 door meer dan 1 miljoen migrainelijders werden gebruikt. Biegelsen verwacht dat de overkoepelende American Academy of Neurology het gebruik van Botox voor de bestrijding van chronische migraine gaat ondersteunen. Dat zou een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de goedkeuring van Botox-injecties bij migrainelijders door de U.S. Food and Drug Administration. Allergan, het bedrijf dat Botox produceert, wil het geneesmiddel in ieder geval aanprijzen bij migrainelijders, ook al geeft de FDA geen toestemming.

Allergan wil nochtans kosten noch moeite sparen om van de FDA toestemming te krijgen om Botox te mogen voorschrijven aan migrainelijders. Het dossier daaromtrent zal binnenkort worden ingediend. Het geneesmiddel, een gezuiverde vorm van het giftige botulinum, wordt door de American Academy of Dermatology alleen aanbevolen voor toediening in de vorm van injecties voor de behandeling van rimpels. Bij de bestrijding van rimpels gebeurt de werking in feite door het tijdelijk verlammen van de onderliggende spieren.

Voor de wetenschap is het overigens een raadsel hoe Botox migrainelijders kan helpen. Volgens de nieuwe studies werd het middel elke drie maanden toegediend aan migrainelijders en bleef het toch gedurende een periode van enkele maanden werkzaam.
 

Syndicatie