Hoe rimpels behandelen?

Hoe rimpels behandelen?

Voorkomen blijft altijd beter dan genezen

Het voorkomen van rimpels is en blijft beter dan genezen. Op een aantal factoren - op de eerste plaats veroudering - hebben we uiteraard geen greep, maar op sommige andere factoren wel. Blootstelling aan de zon en roken zijn er daar twee van. Zonnen mag overigens, op voorwaarde dat er eerst voldoende en op een doeltreffende manier zonnebrandcrème werd aangebracht.

De SPF-nummers op de labels van zonnebrandolie geven aan in welke mate er bescherming wordt geboden tegen UVB-straling (short-wave ultraviolet light of de"sunburn"-stralen). De meeste crèmes laten UVA-stralen (long-wave ultraviolet light) toe om de huid binnen te dringen. Rimpels worden op de eerste plaats door UVB-stralen veroorzaakt, maar ook UVA-licht draagt er een steentje toe bij. Bovendien is er tien keer meer UVA- dan UVB-licht in de atmosfeer. Daarom kan een grote blootstraling aan de zon - zelfs met gebruik van beschermende crèmes - toch bijdragen aan het ontstaan van rimpels. Sommige crèmes bieden ook UVA-protectie, maar deze zijn slechts effectief als bescherming.

Bij de behandeling van rimpels wordt zowel op geneesmiddelen als op cosmetica-technieken beroep gedaan, met de bedoeling om de rimpels indien mogelijk te minimaliseren of te doen verdwijnen. Vitamine A Acid (tretinoine, Retin-A, Renova) is de aangewezen en meest doeltreffende medische behandeling. Crèmes die deze vitamine bevatten, moeten continu worden gebruikt. In eerste instantie kunnen ze rode vlekken of afpellen van de huid veroorzaken. Dat geeft geen aangenaam gevoel, maar het is wel belangrijk dat de behandeling verder gezet wordt.

Antioxidanten, waaronder preparaten met vitamines A, C en E en beta-caroteen, zijn een veilige behandelingsmethode voor rimpels. Het enige neveneffect is een matige en tijdelijke irritatie. Anderzijds is er evenmin sprake van een duidelijke verbetering. Crèmes die de huid bevochtigen, hebben op de eerste plaats een camouflerende werking. Ze helpen de rimpels enigszins wegwerken en garanderen bovendien een zekere mate van bescherming tegen de zon.

Syndicatie