Erfelijkheid kan een belangrijke factor spelen bij rimpelvorming

Erfelijkheid kan een belangrijke factor spelen bij rimpelvorming

Kapsel kan vorming van rimpels stimuleren dan wel afremmen

Over rimpels zijn al bibliotheken volgeschreven en toch is het laatste woord over dit fenomeen (als we dit woord mogen gebruiken) nog niet gezegd. In de afgelopen eeuwen werd er koortsachtig gezocht naar een manier om deze signalen van veroudering uit ons leven te verbannen, tot dusver zonder zichtbaar succes. De ultieme ‘wrinkle killer’ (letterlijk: rimpeldoder) is nog altijd niet ontdekt.

Er zijn heel wat factoren die een rol spelen bij het tot standkomen van rimpels, met als ouderdom natuurlijk als belangrijkste. Dat betekent echter nog niet dat iedereen die ouder wordt rimpels krijgt. Erfelijkheid kan blijkbaar een belangrijke factor spelen bij rimpelvorming, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Op sommige mensen lijkt de ouderdom minder greep te krijgen dan op anderen, zonder dat er meteen een duidelijke reden beschikbaar is om dit verschil te verklaren.

Ook het kapsel kan de vorming van rimpels stimuleren dan wel afremmen, meer bepaald vanwege de hoeveelheid huid die al dan niet wordt blootgesteld aan de zon. Iemand met veel haar die grote delen van de nek bedekt, zal in de meeste gevallen minder kwetsbaar zijn voor rimpels. Wie volledig kaal is, loopt echter een beduidend hoger risico. Hetzelfde geldt voor de kleding: een goed bedekt lichaam verkleint de kansen op rimpels. Uiteraard speelt hier de factor van het weer een rol in het verhaal.

Syndicatie