Strijd tegen fijne rimpellijnen effectiever dan tegen diepere groeven in de huid

Strijd tegen fijne rimpellijnen effectiever dan tegen diepere groeven in de huid

Rimpels duiken hoofdzakelijk op waar de blootstelling aan de zon het grootst is

Rimpels worden vaak voorgesteld als het symbool van een veroudering. Al eeuwenlang wordt gezocht naar methoden om de veroudering (en dus de vorming van rimpels) tegen te gaan, tot dusver zonder veel succes. Tegenwoordig wordt veel onderzoek gedaan naar stamcellen die het verouderingsproces kunnen afremmen, maar dit onderzoek staat nog maar in de kinderschoenen.

Rimpels duiken hoofdzakelijk op waar de blootstelling van de huid aan de zon het grootst is. Er zijn eigenlijk twee soorten rimpels: fijne lijntjes aan de oppervlakte en diepere groeven. Op de markt zijn een boel producten verkrijgbaar die de strijd tegen rimpels kunnen helpen voeren. De strijd tegen fijne rimpellijnen is meestal effectiever dan die tegen diepere groeven in de huid. Die diepere groeven in de huid worden meestal via plastische chirurgie bestreden.

Zijn de middeltjes tegen rimpels effectief? De gebruikers hopen uiteraard van wel, soms echter tegen beter weten in. Sommige middeltjes helpen inderdaad, maar bij andere kunnen grote vraagtekens geplaatst worden. In feite beschadigt de zon de huid op verschillende manieren, gaande van het uitdrogen over verzakkingen tot uiteindelijk de vorming van rimpels.

De veroudering van de huid gebeurt uiteraard over het hele lichaam, maar rimpels duiken meestal op op die delen van het lichaam die het meest aan de zon zijn blootgesteld (photoaging). Dat betekent onder andere dat vooral het gezicht, de hals, de rug van de handen en de voorarm gevaar lopen. Maar niet alleen de zon is gevaarlijk voor de vorming van rimpels, ook andere factoren kunnen rimpelvorming in de hand werken.

Andere factoren die rimpels veroorzaken zijn roken (dat zeer slecht is voor de huid), het type huid (mensen met een lichte huid en blauwe ogen zijn gevoeliger voor schade aan de huid), genetische factoren (sommige families hebben een erfelijke aanleg voor rimpels), haarstijl (afhankelijk van de hoeveelheid huid die door het haar wordt bedekt en beschermd) en kleding (afhankelijk van welk deel van het lichaam open en bloot blijft). Wat de zon betreft: uiteraard is ook de duur wat de blootstelling betreft een belangrijke factor.

Syndicatie