Dysport nieuw op de markt in strijd tegen rimpels, concurrent voor Botox

Dysport nieuw tegen rimpels, concurrent voor Botox

 
FDA geeft toestemming, Dysport in de tweede helft 2009 op de markt
 
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft toestemming gegeven voor de commercialisering van Dysport. Daarmee krijgt in de Verenigde Staten een tweede rimpelbestrijder.
 
Dysport (voorheen bekend als Reloxin) is gemaakt van dezelfde actieve ingrediënten als Botox, dat door Allergan op de markt wordt gebracht. Het werkend bestanddeel van Dysport, Clostridium botulinim toxin type A, is hetzelfde als dat van Botox. .
 
Dysport wordt ook geïnjecteerd, volgens het principe van Botox
 
Dit werkzaam bestanddeel reduceert tijdelijk het opduiken van rimpels door reductie van de bewegingen van de spieren die rimpels veroorzaken.
 
Zoals Botox wordt Dysport aangebracht via een injectie in de voorhuidrimpels. Volgens Ipsen Biopharm, het bedrijf dat Dysport commercialiseert baseerde de FDA haar toestemming op klinische testen op 2.900 mensen.
 
Succes bij rimpelbestrijding, opletten voor neveneffecten
 
De resultaten van de studie waren opmerkelijk. Eén testfase toonde aan dat bij 93 tot 95% van de deelnemers binnen de week de rimpels verbeterden. Meervoudige inspuitingen met Dysport gaven een effect dat minstens 13 maanden aanhielden.  
 
De meest voorkomende nevenverschijnselen kunnen irratie van neus en keel, hoofdpijn, pijn op de plaats van inspuiting, gezwollen oogleden, misselijkheid enzovoort zijn.
 
Black box label ook voor Botox
 
De FDA zal voor alle medicijnen voor rimpelbestrijding een ‘black box label” verplichten. Dat betekent dat in zeldzame gevallen gevaarlijke complicaties kunnen opduiken na het zetten van de Dysport-spuit. Hetzelfde geldt ook voor Botox.  
 
Ipsen heeft de distributierechten voor Dysport afgestaan aan Medicis, dat het middel in de tweede helft van 2009 op de markt zal brengen.

 

Syndicatie