Afkicken van alcohol kan pijnlijk proces zijn

Afkicken van alcohol kan pijnlijk proces zijn

Tranquilizers kunnen ergste pijn helpen vermijden, maar bieden uiteindelijk geen oplossing op langere termijn

Zware drinkers kunnen soms dagenlang getoxiceerd blijven. Hoe langer de periode van dronkenschap duurt, hoe pijnlijker de daaropvolgende ontwenning. Uiteraard zijn er mensen die jarenlang ongelooflijke hoeveelheden bier, wijn of sterke drank achterover kunnen slaan en dus ook jarenlang dronken blijven. Voor deze categorie van alcoholisten is het afkicken een pijnlijk proces.

Wie in mindere mate alcoholist is, zal naarmate zijn drankgebruik toeneemt met steeds zwaardere katers worden geconfronteerd. Een gevaarlijke manier om die katers aan te pakken is het onmiddellijk opnieuw tot zich nemen van alcohol bij het ontwijken. Deze strategie kan inderdaad een oplossing brengen, in die zin dat de symptomen van de kater afgezwakt worden. In feite is het drinken van een beperkte hoeveelheid alcohol als tegengewicht voor een kater niets meer of niets minder dan de toepassing van de Middeleeuwse similis-leer. Volgens die similis-leer wordt hetzelfde met hetzelfde genezen (‘similis similusbus curantur’).

Het ‘wegdrinken’ van de kater is toegelaten wanneer het om een zeer beperkte hoeveelheid alcohol gaat die toelaten om de symptomen van een kater over een langere periode te spreiden. Het gevaar loert echter om de hoek. Sommige drinkers krijgen ’s morgens (of ’s middags) bij wijze van spreken geen druppel alcohol meer door hun keelgaat. Anderen hebben daar veel minder moeite mee, maar hier bestaat het risico dat het niet bij een beperkte hoeveelheid gaat blijven. De pijn die gepaard gaat met een kater en de drinker wil zich nog beter voelen. Er wordt dus nog een extra dosis alcohol ingenomen, gevolgen door nog een dosis. Gevolg is dat de alcoholist voor hij het goed en wel zelf beseft opnieuw dronken is. Het bestrijden van de alcoholpijn met nieuwe dosissen alcohol zijn dus spelletjes die in de meeste gevallen een slechte afloop kennen.

Wie dagenlang gedronken heeft – denk daarbij aan kermisperiodes of andere feestperiodes met een langere duur – zal vroeg of laat terug opnieuw sober moeten gaan worden. Dat is een proces dat allesbehalve aangenaam is. De alcoholist – want een andere naam voor dit type drinker is er natuurlijk niet – zal vroeg of laat zijn bed moeten gaan opzoeken om daar de pijn uit te zweten. Vaak zal hij of zij de slaap niet kunnen vatten, want het lichaam vertoont langzaam maar zeker abstinentieverschijnselen. Slapeloze nachten zullen de alcoholist zeker niet vreemd zijn. Wie toch in slaap valt, zal vast en zeker door vreemde nachtmerries gekweld worden. Die zijn uiteraard veroorzaakt door de nawerking van de alcohol in het lichaam. Regelmatig zal de alcoholist wakker schieten, om vervolgens weer in een koortsachtige droomsfeer weg te zakken. De ergste symptomen van dit stadium van alcoholist kunnen worden weggenomen door tranquilizers, maar gebruik deze medicijnen nooit in combinatie met alcohol zelf. De gevolgen van het gecombineerd gebruik van medicijnen met drank kunnen desastreus zijn.
 

Syndicatie