Borstvoeding: baby's hebben tijd nodig om te wennen aan moedermelk uit de fles

Borstvoeding: baby's hebben tijd nodig om te wennen aan moedermelk uit de fles

Zes tot acht volle luiers per dag wijzen op voldoende borstvoeding

In ieder geval is borstvoeding de meeste gezonde vorm om baby's te voeden, maar af en toe kunnen praktische bezwaren het geven van borstvoeding in de weg staan. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de borsten gekloven zijn vanwege te droog. Vooral in de beginfase van de borstvoeding moet voldoende aandacht aan dit probleem worden besteed.

Voor de behandeling van droge tepels komt onder andere lanoline of wolvet in aanmerking. Wrijf voorzichtig de tepels in met dit wolvet en het probleem van te droge tepels zal opgelost raken. Vergeet echter niet om het wolvet opnieuw te verwijderen wanneer het opnieuw tijd is voor borstvoeding. Om de tepels nat te houden, is het aangewezen om vaak van beha te wisselen. Katoenen beha's zijn beter als bescherming tegen droge tepels dan andere beha's.

Veel moeders die borstvoeding geven, vrezen voor een tekort aan melk. Zes tot acht volle luiers per dag wijzen op voldoende borstvoeding, zo luidt een algemene regel. In dat geval zal de moeder voldoende melk kunnen aanbieden. Om in geval van borstvoeding voldoende melk te kunnen blijven aanbieden, is het ook belangrijk dat de baby voldoende melk blijft consumeren. Vermijd het aanvullen van melk uit borstvoeding met flesvoeding of met flessen melk, precies om te voorkomen dat de hoeveelheid melk niet meer voldoende zal zijn.

Er zijn vrouwen die vrezen dat ze onvoldoende borstvoeding kunnen geven omdat hun borsten te klein zijn. Dit misverstand kunnen we met deze uit de wereld helpen: ook kleine borsten kunnen voldoende melk geven om voldoende borstvoeding te verstrekken. Op het vlak van borstvoeding is er geen verschil tussen grote en kleine borsten. Een goede voeding, voldoende rust en het drinken van zes tot acht glazen water volstaan om het lichaam voldoende moedermelk te laten aanmaken.

Een te veel aan merk kan via een pompje afgezogen worden en opgeslagen om periodes met minder melk te overbruggen. Hou er echter rekening mee dat baby's tijd nodig hebben om te wennen aan moedermelk uit de fles. Het kan zelfs een paar dagen duren alvorens baby's aan deze vorm van melk gewend zijn. Vrouwen die terug willen gaan werken en op die manier nog moedermelk willen toedienen, moeten dus vroeg beginnen experimenteren om de juiste formule te vinden.

Syndicatie