Geboorte: kinderen van minder dan 2,50 kilo lopen groter gezondheidsrisico

Geboorte: kinderen van minder dan 2,50 kilo lopen groter gezondheidsrisico

Pas geboren kinderen wegen steeds minder als gevolg van dieet gevolgd door de moeder

Pas geboren kinderen wegen steeds minder als gevolg van een dieet gevolgd door de moeder, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het National Institute for Health and Clinical Excellence in Londen. De resultaten van het onderzoek werden bevestigd door het Amerikaans Institute of Medicine. De resultaten van het onderzoek moeten echter genuanceerd worden, want ze verschillen van land tot land.

Opvallend is dat vooral in Japan moeders bij de geboorte van een kind steeds dunner worden, dit als gevolg van een dieet dat tijdens de zwangerschap werd gevolgd. Deze trend blijft zich echter ook in andere landen door te zetten en dat is geen goed teken. In Japan blijkt een pasgeboren kind al gemiddeld 200 gram minder te wegen dan in 1980. Wanneer die trend zich doorzet, dreigt de gezondheid van pasgeborenen in het gedrang te komen.

Volgens de standaard van de World Health Organization is het ideale gewicht bij de geboorte 2,50 kilo. Inmiddels blijkt dat het percentage pasgeborenen dat minder dan die 2,50 kilo is opgelopen tot 9,60% van het totaal. Dertig jaar geleden was dat nog maar 5,20%. Kinderen van minder dan 2,50 kilo lopen echter een groter gezondheidsrisico, zo blijkt. Dat risico kan zeer divers zijn, gaande van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, groter risico op hersenbloedingen, type 2 diabetes en zwaarlijvigheid in een latere levensfase. Margaret Chan, directeur-generaal van de World Health Organization is van mening dat de negen maanden van de zwangerschap en de twee eerste levensjaren de hoeksteen vormen van de menselijke gezondheid tijdens de rest van het leven.

Syndicatie