Kinderen van oudere vaders leven gemiddeld langer

Kinderen van oudere vaders leven gemiddeld langer

Kinderen van oudere vaders beschikken over genen die hen bepaalde bescherming tegen degeneratie bieden

Steeds meer mensen wachten tot oudere leeftijd alvorens aan kinderen te beginnen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, maar in de meeste gevallen wordt eerst aan de uitbouw van de carrière gewerkt alvorens aan nakomelingen te denken. De gemiddelde ouder wordt dus steeds ouder.

Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat er aan het moederschap op oudere datum gevaren zijn verbonden. Het is dus zeker niet zo dat toekomstige moeders op oudere leeftijd gezondere kinderen op de wereld brengen, wel integendeel. De vrouwelijke vruchtbaarheid bereikt het toppunt rond 30 jaar. Niet voor niets gaat bij heel wat vrouwen op die leeftijde biologische klok duidelijke signalen geven.

In het geval van mannen blijken de zaken echter heel anders te liggen, zo blijkt uit recente studies. Kinderen van oudere vaders leven gemiddeld langer, iets wat ongetwijfeld sommige waarnemers zal verrassen. Kinderen die een vader hebben van 40 jaar of zelfs ouder hebben gemiddeld een hogere kans om ouder te worden dan kinderen die een vader hebben van (veel) jongere leefijd.

Kinderen van oudere vaders beschikken over genen die hen bepaalde bescherming tegen degeneratie bieden, zo blijkt uit een studie verschenen in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Wetenschappelijk is er een verklaring voorhanden om dit fenomeen te verklaren.

 Kinderen van oudere vaders zouden meer telomeren erven van hun vaders en precies deze telomeren zouden het verouderingsproces vertragen. De telomeren bevinden zich aan het uiteinde van de chromosomen en zouden op basis van het gevoerde onderzoek een belangrijke rol spelen in het verouderingsproces. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een voldoende grote steekproef van mensen, zodat de uitslagen betrouwbaar mogen worden geacht.

Syndicatie