Zwangerschap: wat kan ik doen om een postnatale depressie te voorkomen?

Blijf vooral realistisch wat uw verwachtingen betreft

Wat kan ik doen om een postnatale depressie te voorkomen?,  is een vraag die vaak aan de dokter wordt gesteld. De zwangerschap loopt op haar laatste benen, de baby is op komst en dus wordt het tijd om te denken aan de post-zwangerschap periode. Het antwoord op bovenstaande vraag is vanzelfsprekend niet eenvoudig, maar een mogelijk deelantwoord zou als volgt kunnen luiden: blijf vooral realistisch wat uw verwachtingen betreft.

Shoshana Bennett, dokter en voormalig president van de Postpartum Support International (een zelfhulpgroep) en auteur van ‘Postpartum Depression for Dummies and Pregnant on Prozac: The Essential Guide to Making the Best Decision for You and Your Baby' raadt aanstaande moeders op de eerste plaats aan om zich goed voor te bereiden op de komst van de baby. Zaak is daarbij om het hoofd koel te houden.

Concreet wil dit zeggen dat u zich niet te veel moet opjagen. Veel aanstaande moeders hebben het idee dat ze niet in staat zullen zijn om goed voor hun baby te zorgen, een symptoom dat ook bij het postnatale depressie-syndroom opduikt. Hierover mag u niet te veel piekeren. Heel wat moeders geven toe dat ze slechts na verloop van een paar maanden (of zelfs jaren) zich comfortabel voelden in hun moederschap, ook al hadden deze vrouwen geen last van een postnatale depressie. Het heeft weinig zin om uzelf zorgen te maken over het welzijn van de (ongeboren) baby, de praktijk zal met 99,99% zekerheid uitwijzen dat u wel degelijk een goede moeder bent of zult zijn.

Bij de voorkoming van een postnatale depressie is het op de eerste plaats belangrijk om goed te slapen. Zelfs wanneer u borstvoeding geeft, is het belangrijk dat u de nachtelijk taken met uw partner verdeeld.

Een gewaarschuwde vrouw is er twee waard. Kijk wie u na de bevalling een handje zou kunnen toesteken voor de verzorging van de baby, zeker wanneer u een drukbezette man hebt. De meeste moeders hebben zelf nog wel een moeder, schoonmoeder, zuster of schoonzuster die bereid is om te helpen. Door een deel van het werk uit te besteden, kan u eventueel een postnatale depressie voorkomen.

Ook lichaamsbeweging is belangrijk ter voorkoming van een postnatale depressie. Ga met de baby in de kinderwagen regelmatig een blokje om. Verlies ook drank en voeding niet uit het oog. Veel vrouwen zijn zo druk bezig met de baby dat ze vergeten dat ze zelf ook moeten blijven eten en drinken. Om nog even terug te komen op die realistische verwachtingen: u kan moeilijk verwachten dat u meteen na de bevalling weer terug uw lijn van voor de zwangerschap kunt terug krijgen. Nog zo'n misverstand: denk nooit "Ik ben geen goede moeder wanneer ik geen borstvoeding kan geven." Ook een moeder die de fles geeft, kan een goede moeder zijn.

Syndicatie