Muziek kan babies en kinderen op weg helpen om vlotter te leren praten

Muziek kan babies en kinderen op weg helpen om vlotter te leren praten

De kracht van muziek kan moeilijk onderschat worden

De wetenschap weet bijlange na nog het laatste niet over de werking van onze hersenen. In de afgelopen jaren werd daar veel onderzoek rond gedaan, vaak met verbluffende resultaten. Nogal wat universiteiten hebben zich toegespitst op de invloed die muziek op de werking van onze hersenen zou hebben. De conclusies van dat onderzoek zijn eensluidend: de invloed van muziek op onze hersenen is alleen maar positief.

Muziek kan babies en kinderen op weg helpen om vlotter te leren praten, zo luidde één van de conclusies. Het is natuurlijk niet zo dat muziek babies plots sneller zal leren praten, wel zullen de cognitieve functies versterkt worden wanneer kinderen vanaf de geboorte met muziek in contact gebracht worden. De kracht van muziek kan moeilijk onderschat worden, het ziet er naar uit dat wat de associatie van muziek met de cognitieve functies betreft het laatste woord nog niet is gevallen.

Met het ouder worden vermindert de cognitieve capaciteit van ons brein. Jammer maar helaas, hiertegen valt weinig te doen. Het verlies aan capaciteit heeft alles te maken met een natuurlijk verouderingsproces waar, willen of niet, helaas niemand aan kan ontsnappen. De veroudering stoppen of afremmen gaat helaas (nog) niet, maar we wel kunnen we  het proces van de afnam vertragen.

Een aantal activiteiten die onze hersenen aan het werk zetten kunnen daarbij helpen. Maar overigens hoeven we ons verder geen illusies te maken: deze activiteiten zullen het opduiken van bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer niet kunnen voorkomen. Tot op heden is voor deze gevreesde (denk maar aan Alzheimer!) kwaal nog geen remedie gevonden en het ziet er ook niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.

Syndicatie