Slaapmonitoren kunnen helpen om wiegedood (SIDS) te voorkomen

Slaapmonitoren kunnen helpen om wiegedood (SIDS) te voorkomen

Onderzoek wijst uit dat het monitoren van de slaap van een baby wiegedood niet of niet altijd kan voorkomen

Een aantal kleine dingen kunnen ouders een gerust gevoel geven wanneer hun baby te slapen is gelegd. Die kleine dingen kunnen de risico’s op wiegedood namelijk (misschien) reduceren. Zo’n klein ding is bijvoorbeeld er voor zorgen dat het kind elke dag wat slaaptijd krijgt. Tijdens die slaaptijd kan hij of zij onder toezicht rondkruipen en spelen. Dat is belangrijk voor het kind, want zo ontwikkelt het zijn motorische gaven. De baby leert bewegen en – vooral – zijn hoofdje recht houden.

Laat de baby nooit te lang in een autozitje of in een buggy plaatsnemen. Voor de ontwikkeling van de baby is het veel beter om hem of haar regelmatig in de armen te houden. Daarnaast is het ook belangrijk om de houding van het hoofdje van de baby tijdens de slaap de veranderen. Dat betekent echter niet dat u de belangrijkste factor in verband met wiegedood over het hoofd mag zien: laat hem of haar altijd op de rug slapen, op die manier zijn de kansen op wiegedood het kleinst. Om de baby regelmatig van positie te doen veranderen, kan het geen kwaad om hem of haar om de andere week aan de ene kant van het bed te leggen en de week daarna weer aan de andere kant. Babies draaien hun hoofd meestal weg van de muur, de kamer in. Staan bed of wieg niet naast de muur, dan kan u proberen om het hoofdje naar de ene of de andere kant te draaien terwijl de baby slaapt.

Hou er rekening mee dat een baby die – ter voorkoming van wiegedood – altijd op zijn rug slaapt een afgeplat hoofdje kan krijgen. Meestal is dat nauwelijks merkbaar. Het zal bovendien verdwijnen of meer normaal worden naarmate de baby ouder wordt. In sommige gevallen wordt het hoofd wel opvallend plat en dan is het misschien toch beter dat er wordt ingegrepen. Dat kan door de houding van het hoofd tijdens de slaap af en toe te veranderen.

Een fopspeen blijkt om een of andere reden een heilzame werking te hebben bij het voorkomen van wiegedood. Dwing uw baby echter nooit om een fopspeen te gebruiken, ook al bent bang van de risico’s op wiegedood. Een kind zal zich overigens nooit laten dwingen om een fopspeen te gebruiken.

Het vaststellen van wiegedood is altijd een pijnlijke zaak. Helaas kan nadien alleen nog na een autopsie vastgesteld worden dat wiegedood inderdaad de doodsoorzaak was. Geen enkele test kan de kansen op wiegedood  voorspellen, zelfs niet in het geval van kinderen waar een groter gevaar risico op wiegedood aan verbonden is dan aan anderen.

Slaapmonitoren kunnen helpen om wiegedood te voorkomen, maar bieden zeker niet 100% zekerheid. Onderzoek wijst namelijk uit dat het monitoren van de slaap van een baby wiegedood niet of niet altijd kan voorkomen, ook niet bij risicogevallen. Apnea monitoren worden wel gebruikt voor laatstgenoemde categorie. Zij geven een alarmsignaal wanneer de ademhaling onregelmatig wordt. Zekerheid dat wiegedood kan voorkomen worden, valt echter niet te geven.

Syndicatie