Hoe kan ik wiegedood voorkomen of de risico’s op wiegedood reduceren?
Hoe kan ik wiegedood voorkomen of de risico’s op wiegedood reduceren?
Absolute zekerheid hebt u nooit, maar wiegedood kan worden voorkomen door een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen
De grote schrik van veel ouders is dat een pasgeboren baby in de eerste maanden van zijn bestaan als gevolg van wiegedood sterft. Kunnen de risico’s op wiegedood gereduceerd worden? Absolute zekerheid hebt u nooit, maar wiegedood kan worden voorkomen door een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.
De belangrijkste stap is ongetwijfeld om er voor te zorgen dat de baby altijd op de rug slaapt, liever dan op de buik of op de zijde. In de meeste gevallen van wiegedood bleek de baby op de buik te hebben geslapen of op de zijde en vervolgens omgedraaid tot een slaaphouding op de buik.
Een andere voorzorgsmaatregel die kan getroffen worden om wiegedood te voorkomen, is om niet te roken tijdens de zwangerschap. Bovendien lijkt het aangewezen om niet te roken in de buurt van het kind tijdens zijn of haar eerste levensmaanden. Roken zou – met de nadruk op ‘zou’ – een belangrijke factor kunnen zijn bij wiegedood.
Het kan bovendien verstandig zijn om de baby tijdens de eerste zes maanden te laten slapen in een wieg of bedje in dezelfde kamer als waar u zelf in slaapt. Verzeker u ervan dat de baby op een vaste matras slaapt met vastgemaakt lakens. Beide factoren kunnen belangrijk zijn om wiegedood te voorkomen. Leg nooit iets in bed of wieg dat de baby over zijn of haar hoofdje zou kunnen trekken, zoals laken, kussen, speelgoed enzovoort. Op die manier worden de risico’s op wiegedood weer een stukje kleiner.
Belangrijk is ook om de kamer warm genoeg te houden. Op die manier hoeft de baby niet te zwaar gekleed te gaan slapen en is het gebruik van een deken overbodig. Een verband met wiegedood tussen beiden is niet dadelijk bewezen, maar eens te meer geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Te warm mag de kamer echter ook niet zijn.
Een fopspeen in bed kan wiegedood helpen voorkomen, hoewel de wetenschappers niet weten waarom. Wie borstvoeding geeft, wacht beter een maand alvorens een fopspeen te geven. Verzeker u er van dat wie zorg draagt voor uw baby (bijvoorbeeld een onthaalmoeder) goed op de hoogte is van de risico’s op wiegedood. Bij de meeste professionele hulpverleners zal dat geen probleem vormen, zij zijn voldoende vertrouwd met baby’s en met wiegedood om de risico’s juist te kunnen inschatten.