Hoge dosissen vitamine D verminderen risico' bij zwangerschap

Hoge dosissen vitamine D verminderen risico' bij zwangerschap

4.000 Internationale Eenheden (IE) per dag kunnen risico op vroegtijdige geboorte reduceren

Vrouwen die hoge dosissen vitamine D nemen tijdens de zwangerschap lopen een veel kleinere kans op verwikkelingen, inclusief zwangerschapsdiabetes, vroegtijdige geboorte, infecties enzovoort. Dat blijkt uit een recent onderzoek. 4.000 Internationale Eenheden (IE) van vitamine D per dag kunnen bijvoorbeeld de risico's op vroegtijdige geboortes te reduceren. Die 4.000 IE's zijn inderdaad een grote dosis, want ze stemmen overeen met minstens 10 keer de hoeveelheid die door gezondheidsorganisaties wordt aanbevolen.

De studie werd uitgevoerd door Carol L. Wagner en haar team van de Medical University of South Carolina. De vrouwen die deelnamen aan de studie namen 4.000 IE's vitamine D dagelijks tijdens de laatste zes maanden van de zwangerschap. De vitaminekuur werd met andere woorden opgestart tijdens de vierde maand van de zwangerschap en voortgezet tot aan de geboorte van de baby. Uit de studie bleek dat de vrouwen geen hinder ondervonden van de grote dosissen vitamine D die ze namen.

De voordelen waren anderzijds duidelijk: de risico's op complicaties tijdens de zwangerschap werden anderzijds gehalveerd ten opzichte van vrouwen die maar 400 IE's namen. Anderzijds liepen de vrouwen die 400 IE's namen zelf ook al een kleiner risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Wagner geeft toe dat de conclusies van het onderzoek enigszins controversieel zijn , want meestal wordt aangenomen dat hoge dosissen vitamine D kunnen lijden tot risico's bij de geboorte.

Alles draait natuurlijk om de vraag of vitamine D in grote dosissen schadelijke gevolgen kan hebben. De meeste dokters hebben geleerd dat het opletten geblazen is met dosissen vitamine D van 4.000 IE's of meer. Die vrees blijkt echter op niets te berusten. Er is volgens Wagner geen enkel bewijs dat vitamine D supplementen schadelijk zijn, zelfs niet aan niveaus boven 10.000 IE's.

De meeste prenatale vitaminesupplementen bevatten ongeveer 400 IE's vitamine D. De meeste gezondheidsorganisaties adviseren om niet meer dan 2.000 IE's per dag als supplement aan vitamine D te nemen. Wagner moest overigens maandenlang wachten alvorens toestemming te krijgen om te mogen experimenteren met het toedienen van hoge vitaminesupplementen bij zwangere vrouwen. Aan de studie werd deelgenomen door 500 zwangere vrouwen uit Charleston, Zuid-Carolina, die in de derde of de vierde maand van hun zwangerschap waren. De vrouwen namen 400, 2.000 of 4.000 IE's aan supplementen van vitamine D per dag.

Syndicatie