Constipatie en diarree: de minder normale vormen van stoelgang

Constipatie en diarree: de minder normale vormen van stoelgang

Constipatie en diarree kunnen door heel wat factoren beïnvloed worden

Problemen met de stoelgang, het zal iedereen wel eens overkomen hebben. Alles begint met een lichte afwijking van de normale stoelgang. Wie elke morgen gewend was op hetzelfde uur naar het toilet te gaan, zal merken dat dit niet langer meer het geval is. In dat geval zal hij of zij aan constipatie lijden. In het omgekeerde geval – een frequentere en flodderige stoelgang – spreken we van diarree.

Constipatie en diarree zijn twee episodes in de stoelgang die iedereen in zijn leven wel eens zal meegemaakt worden. Diarree staat in het geval van toerisme ook bekend als de fameuze ‘turista’, die al heel wat vakantiegangers heeft weggehouden van een zonnig strand.

Constipatie is een bekend fenomeen. Het wil niet meer lukken met de stoelgang, u bent bijvoorbeeld al enkele dagen niet meer geweest. Bezoeken aan het toilet leveren weinig tastbaars op, buiten wat staren naar de muur gebeurt er weinig of niets. Wie aan constipatie (ook wel eens verstopping genoemd) lijdt, zal zich opgeblazen voelen van de gassen die zich in zijn of haar lichaam opstapelen. Het geheel is een onaangenaam verhaal. Er ligt u iets op de lever (eigenlijk onder de lever) waar u eigenlijk liever zo snel mogelijk van af zou willen zijn.

Een bezoek aan het toilet kan een frusterende ervaring zijn. Duwen en stoten helpt niet veel, alles zit potvast. Constipatie kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een verandering in het dieet. Die verandering kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat er minder vezels worden opgenomen. Te weinig drinken kan eveneens aanleiding geven tot constipatie. Vergeet nooit dat u elke dag een voldoende hoeveelheid vloeistof tot u moet nemen. Andere mogelijke oorzaken van constipatie zijn te weinig fysische activiteit, waardoor het metabolisme vertraagt. Tenslotte kan ook het gebruik van bepaalde medicijnen, waaronder pijnstiller en ijzersuppplementen diarree veroorzaken. 

Diarree is het spiegelbeed van constipatie. Deze laatste kwaal kan heel wat problemen veroorzaken, maar diarree kan dat niet minder. De maag ligt overhoop en dat vertaalt zich in problemen in andere delen van het onderlichaam. De oorzaken van diarree zijn eens te meer veelzijdig. Bernard Aserkoff, medewerker van het GI Unit at Massachusetts General Hospital in Boston, verwijst naar een maaltijd die niet is bevallen, naar een bacterium, een virus enzovoort. De gevolgen zijn navenant, wie lijdt aan een aanval van diarree zijn op geen enkel moment te ver uit de buurt van het toilet willen gaan.

Het echt vervelende aan diarree is – afgezien van het tijdelijk ongemak – dat het andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De belangrijkste daarvan is ongetwijfeld uitdroging van het lichaam. U loopt namelijk dat risico wanneer u langer dan twee of drie dagen aan diarree lijdt. Meestal herstelt u echter in een paar dagen van deze vervelende kwaal. Het is daarom niet altijd nodig om medische bijstand te zoeken.

Syndicatie