Bij borstvergroting of vergroting mammoplastie kunnen tijdelijk neveneffecten opduiken

Bij borstvergroting of vergroting mammoplastie kunnen tijdelijk neveneffecten opduiken

Ingreep is uiteindelijk routine-ingreep in plastische chirurgie geworden

Een borstvergroting of vergroting mammoplastie wordt om verschillende redenen uitgevoerd, maar de meest voor de hand liggende is uiteraard dat de vrouw mooiere en grotere borsten wil. Andere, minder voorkomende redenen, zijn beschadigingen aan de borsten of zelfs een geslachtsverandering (man wil vrouw worden). In de meeste gevallen stelt een borstvergroting of vergroting mammoplastie geen bijkomende problemen. Uiteindelijk is de ingreep routine-ingreep in plastische chirurgie geworden.

Toch kunnen er neveneffecten opduiken, die meestal van tijdelijke aard zijn. Is dat niet het geval dan u beter uw plastisch chirurg opnieuw contacteren. Veel voorkomende neveneffecten zijn tijdelijke gevoelloosheid van de borsten, blauwe plekken of kneuzingen, opgezwollen borsten, veranderingen in de gevoelens in de tepels enzovoort. De borst in kwestie kan gedurende meerdere weken gevoelig zijn voor stimulerende impulsen.

Een borstvergroting of vergroting mammoplastie is dus een routine-ingreep in de plastische chirurgie geworden, waar het gewone arbeidsritme meestal al na enkele dagen kan worden hervat. Toch is het zaak om in de eerste weken na de ingreep voorzichtig te blijven. De meeste vrouwen zullen dat automatisch wel zijn, want voor vrouwen zijn borsten een kostbaar goed. Ze zullen zich op voorhand dan ook bewust zijn van de risico's die aan de ingreep verbonden zijn.

De risico's zijn uiteindelijk toch relatief beperkt. Een mogelijk risico bij een borstvergroting of vergroting mammoplastie is het mislukken van de ingreep, waardoor de borst opnieuw wegzakt (deflatie). Daarnaast kan er lidtekenweefsel rond de implantatie ontstaan, waardoor de borst hard kan gaan aanvoelen. Ook bloedingen of infecties blijven mogelijk, zij het dat deze neveneffecten minder vaak voorkomen. Zowel de tepels als de borst zelf kunnen tijdelijk ongevoelig of overgevoelig te zijn. In het ergste geval kan die ongevoeligheid of overgevoeligheid van blijvende aard zijn.

Bij borstvergroting of vergroting mammoplastie worden af en toe speciale technieken toegepast, waarbij de beslissing uiteindelijk bij de plastische chirurg ligt. Sommige chirurgen gebruiken een techniek die Transumbilical Breast Augmentation (TUBA) wordt genoemd, waarbij implantaten door de buik via een endoscoop aangebracht worden. Bij de nazorg komt het er op de eerste plaats op aan om de littekens te verwijderen. Daarvoor zijn verschillende technieken beschikbaar, onder andere door het maken van een incisie. Dat kan op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld op de plaats waar de bodem van de borst de romp bereikt.

Syndicatie